Ce trebuie să știe părinții care așteaptă cu copiii la urgențe. Pediatru: „Sunt selectați pe sistem semafor”
Your browser doesn't support HTML5 video.
Conf. dr. Mihai Craiu, medic primar pediatrie: „Prin protocol, în România, toți copiii sunt termometrizați, cântăriți, fac pulsoximetrie, se evaluează frecvența cardiacă. Știm sigur că acel copil care este mai mult sau mai puțin bolnav este stabil la funcțiile vitale. Ele se cheamă vitale pentru că ne țin în viață. Dacă celea nu sunt stabile, atunci acel pacient se tranformă într-un caz cu bulină galbenă când e grav sau roșie când e critică, adică ar putea să moară imediat și acei copii sar peste coadă.”
Sistem semafor de simptome pentru copiiCraiu: „Există un scor pur și simplu de simptome, adică nu pune diagnostic, dar îi selectează pe sistem semafor: verde, 'ești bine, poți merge acasă, facem ceva mic'; galben, 'atenție, trebuie să fii văzut de specialistul de sănătate'; și roșu 'realmente trebuie să ți se facă ceva pentru că starea de sănătate poate să fie periculoasă'. Trebuie să știe că oricât de lungă este coada, dacă al lui copil are criterii de triaj severe, nu stă la acea coadă.”
Reporter: „Uneori comunicarea cu familia poate fi dificilă.” Craiu: „Un medic competent și sigur pe el poate să trasnsmită foarte structurat și simplu familiei. Încă o dată și încă o dată. Face parte din actul de îngrijire a copilului respectiv. Avem mai mulți copii însoțiți de tată. Strategia de comunicare cu o mamă este alta decât cu un bărbat. În principiu, modul în care sunt solicitate informațiile sau abordate dovezile din investigații.”
Craiu: „Pentru interlocutorul de tip bărbat, sunt mai degrabă de tip analitic, adică discutăm cu cifre, elemente de prognostic și cu scoruri cuantificabile, așa mai matematic. Cei mai mulți dintre tații cu care am discutat, dacă am abordat algoritmic lucrurile, au fost mai mari șansele. Doamnele au nevoie mai degrabă de asumare. Medicul să spună: 'da, se face bine, protocoalele spun așa, urmează să facem următoarea intervenție'.”
Cum se realizează comunicarea în pediatrieÎn serviciile pediatrice, timpul petrecut în comunicare este mai mare decât la adulți.
În străinătate, comunicarea se face personalizat. Pentru cazurile grave, profesorul solicită familia în ansamblul ei. E o realitate pe care nu ne-am pus-o până acum. Și va trebui să se întâmple așa și în România. Este calea cea mai scurtă către cel mai bun raport cost-eficiență. Cum pot fi evitate cozile din camera de gardă, dar și când trebuie neapărat să mergeți cu cel mic la spital, aflați de la ora 10 pe stirileprotv.ro, în emisiunea „Doctor de bine”, prezentată de Liliana Curea.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: copii , pediatrie , mihai craiu , pediatru
Dată publicare: 15-09-2022 10:00