Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ce se întâmplă la nivelul rinichilor dacă avem prea mult zahăr în sânge. Glicemia trebuie verficată de două ori pe an

De două ori pe an verificați glicemia. Indiferent de vârstă. Chiar dacă are o valoare anormală, nu doare. Dar, din păcate, acționează în tot organismul.

Prea mult zahăr în sânge zaharisește proteinele. Se întâmplă la nivelul rinichilor. Vor filtra mai mult sânge. Vor funcționa peste 100%. Rata de filtrare e arătată de analiza de sânge- numită creatinină.

Conf. univ. dr. Cristina Căpușă, medic primar nefrolog: „Vedem că funcționează 140% e foarte bine, ce bine îmi funcționează rinichiul! Asta în timp duce la moartea unor celule din interiorul rinichiului”.

Scade definitiv capacitatea rinichilor. Examenul de urină e recomandat anual. În această analiză se vede dacă pierdeți proteine prin urină, primul indicator că rinichiul este afectat. Există medicamente care mențin funcția rinichiului o perioadă mai lungă de timp.

Dr. Rareș Nechifor, radiologie internențională: „La nivelul picioarelor, vasele de sânge afectate sunt mici, sub nivelul genunchiului. E important de știut, chirurgul vascular repară vasele mari – din abdomen, pelvis, coapsă. Dar nu cele mici - de sub nivelul genunchiului. Un pacient diabetic trebuie intervenit la timp endovascular – prin interiorul vaselor de sânge”.

Cum vă puteți da seama că există o problemă a vaselor mici de sub genunchi? Durere la mers în gambă. La o distanță de mers de 500 de metri, apoi de 200, apoi în repaos.

Dr. Rareș Nechifor, radiologie internențională: „Mușchiul are nevoie de mai mult sânge, vasele dau o cantitate limitată, când acea cantitate nu mai e suficientă, apare durerea. E un semn clar că e o problemă vasculară, care are nevoie de tratament endovascular”. În interiorul vaselor se pot pune baloane active farmacologic. Împiedică vasele să se închidă. Sau stenturi. Intervențiile nu dor.

Ne uităm și la vasele extrem de mici din retină.

Dr. Cristian Moraru, medic primar oftalmolog: „O parte din globulele roșii din sânge trec de aceste vase și se localizează în structura retinei și dau naștere la hemoragii, niște puncte roșii, acesta e prima formă de afectare a retinei”.

Apar hemoragii în retină. Acestea determina scăderea acuității vizuale. În același timp, vasele furnizează o cantitate mică de oxigen. De aceea se face regulat investigația numită fund de ochi, cea care privește retina.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult