Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ce presupune, de fapt, îngrijirea paliativă. Explicațiile unui medic primar oncolog

Your browser doesn't support HTML5 video.

Îngrijirea paliativă nu înseamnă îngrijirea pacientului terminal - ne explică dr. Oana Donea, medic primar oncolog, în emisiunea Doctor de bine, realizată de Andreea Groza.

Andreea Groza: Ce presupune îngrijirea paliativă?

Dr. Oana Donea: Este abordare medicală, care se ocupă de pacienții cu boli incurabile, dar și de familiile lor. Ce înseamnă boală incurabilă? Nu vorbim doar despre cancer, ci și despre boli neurologice, insuficiență de organ, fibroză pulmonară, deficiențe congenitale. Este vorba de calitate vieții.

Oamenii confundă îngrijirea paliativă cu îngrijirea pacientului terminal. Nu e același lucru. Etapa terminală înseamnă ultimele 3 luni din viața unui pacient. Îngrijirea paliativă înseamnă o perioadă lungă de timp.

Andreea Groza: Cum începe acest tip de îngrijire?

Dr. Oana Donea: Calitatea vieții e ceva subiectiv. Noi întrebăm pacientul la ce nivel al calității vieții se află – de la 0 la 10. Unde 0 înseamnă nicio problemă, iar 10 înseamnă insuportabil.

Prioritatea este controlul durerii. Este un drept fundamental. Putem să controlăm bine durerea.

• Îngrjirea paliativă începe cu evaluarea stării fizice – înseamnă evaluarea durerii, dar și probleme de respirație, insomnie, greață, vărsături.

• Apoi evaluăm starea psihică – gradul de anxietate, reacțiile depresive.

• Și stabilim cum vede pacientul această suferință prin care trece. De îngrijirire paliativă avem nevoie toți.

Andreea Groza: Pot să-mi iau de la medicul de familie o trimitere pentru acest tip de îngrijire?

Dr. Oana Donea: Da, dar și de la medici specialiști. În privința controlului durerii, avem o anomalie.

Spre exemplu, pacienții, care au cancer, au parte de morfină și opioide gratuit. Pacienții cu alte boli incurabile, în afară de cancer, trebuie să își cumpere acest medicamente. Este o anomalie a sistemului.

Tratamentul durerii este un drept fundamental. Și e dreptul la viață. Tratând durerea, tratând anxietatea ori depresia, vorbim despre a avea o viață. Nu doar despre a supraviețui.

Aceasta înseamnă îngrijirea paliativă.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult