Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ce pește să alegem de Florii și cum să-l gătim. Are beneficii uriașe pentru sănătate

Your browser doesn't support HTML5 video.

Probabil că mulți visează deja la o plachie de crap, o scrumbie afumată sau o saramură fierbinte, din 3-4 feluri de pește. Rămâne doar să punem gândul în practică, pentru că duminică e sărbătoarea Floriilor.

De Florii şi de Paște includeți peștele în meniu! Consumul de pește de două ori pe săptămână reduce cu 36% riscul de deces prin boli cardiovasculare.

A nu mânca pește este mai grav și mai dăunător pentru sănătate, decât a mânca pește contaminat cu mercur! Cantitatea de mercur ce poate fi prezentă în peștele gras tip somon sau păstrăv este foarte mică și devine neglijabilă în cazul peștilor mici tip sardină sau hamsie.

Peștele este principala sursă de grăsimi omega 3, esențiale pentru sănătatea cardiovasculară, cu rol crucial în funcționarea creierului și a retinei. Persoanele care consumă pește în mod regulat sunt protejate de îmbătrânirea pielii și a ochilor, de Parkinson și Alzheimer și fac mai rar depresie. Riscul de demență senilă scade cu 30%, iar bolile inflamatorii de tip artroză sunt mult reduse.

Indiferent că este de apă sărată sau apă dulce, peștele este o sursă de proteine complete: 18-22g proteine/100g produs. Spre deosebire de proteinele din carne, cele din pește sunt mai ușor de digerat, conțin mai puțin colagen și elastină.

Toate speciile marine conțin iod, un element necesar pentru fabricarea hormonilor tiroidieni. De la metabolism la memorie și siluetă, lipsa de iod dezechilibrează tot organismul!

Peștele este bogat de seleniu, zinc și vitamina B12, nutrienți care încetinesc îmbătrânirea celulară și luptă împotriva stresului oxidativ. Sardina și heringul sunt cei mai bogați în vitamina B12. Grăsimea de pește conține vitamina D esențială pentru rezistența scheletului și a sistemul imunitar. Campionii sunt somonul și lupul de mare.

Ideal ar fi să mâncăm pește de minim două ori/săptămână și măcar o dată să fie pește gras. Variați speciile de pește și modul de gătit: proaspăt sau congelat, afumat sau în conservă, pe grătar, la cuptor, la abur sau prăjit, sub formă de ciorbă, saramură sau sushi cu pește crud, important este să îl includem în meniu cât mai des!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult