Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ce înseamnă, de fapt, lipsa menstruației în timpul pubertății

Your browser doesn't support HTML5 video.

Expunerea în exces la informații crește capacitatea cognitivă, adică legăturile dintre neuroni. Dar ceasul biologic, situat tot în creier, pornește mai repede. Apare mai rapid pubertatea.

Hipotalamusul, situat în creier, conține ceasul biologic. Expunerea masivă la informații vizuale determină această structură să pornească mai repede puberteatea. În cazul ambelor sexe.

„Primul semn că începe pubertatea este că un hormon, numit LH, începe să se secrete noaptea. Când copilul e mic, acest hormon nu se secretă. Homonul LH începe apoi să se secrete și ziua. Așa începe adolescența. Procesul e controlat de creier”, a explicat dr. Antoanela Burlacu, medic endocrinolog.

Hipotalamusul și hipofiza, ambele structuri situate în cutia craniană, comandă apoi ovarele și uterul, în cazul fetelor. Iar la băieți - testiculele. Toate aceste structuri sunt influențate de expunerea masivă la informație vizuală prin telefon ori computer.

„Este prea multă informație. Este limpede că și acolo este un factor care face ca maturizarea copiilor să fie mai rapidă, și pe cea sexuală, și pe cea cognitivă”, a mai explicat medicul. În cazul fetelor, o parte importantă a pubertății este ciclul menstrual. Ovarele eliberează câte un ovocit, o celulă reproducătoare feminină. Dacă aceasta nu e fertilizată, apare menstruația. De la debut și până la 18 ani, menstruațiile nu au reguli. Arată doar imaturitatea tuturor organelor implicate în proces.

Citește și
Victor Miron
De ce este importantă vaccinarea împotriva Covid a copiilor. Explicațiile medicului Victor Miron

„Faptul că nu au menstruație în fiecare luna nu inseamană patologie. Nu înseamnă că sunt bolnave”, a transmis dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar ginecolog. Abia la 18 ani apare așa numită regulă personală, adică un tipar care va fi urmat, normal, în fiecare lună. „O fată de 18 ani știe ce regulă are, cum e menstruația ei, la cât timp vine și durează. Ea va trebui să își urmărească această repetare a propriei reguli. Dacă are o menstruație la 28 de zile, și nu se mai respectă, trebuie să meargă la medic. Dacă apar 2 menstruații într-o lună trebuie să meargă la medic, dacă are orice abatare de la regulă în general trbuie să meargă la medic”, a mai spus medicul. Din perioada pre-pubertară, un copil, indiferent că e vorba de o fată sau de un băiat, are nevoie de control endocrinologic. În lipsa problemelor. Endocrinologul apreciază normalitata creșterii.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult