Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ce este, de fapt, cataracta. Iată cum se tratează

Your browser doesn't support HTML5 video.

Cataracta este boala oftalmologică cel mai des întâlnită. Odată aparută, e progresivă. Nu i se cunoaște cauza. Singurul tratament este intervenția chirurgicală. Din fericire, durează mai puțin de 10 minute.

Orice aparat foto are o lentilă care focalizează imaginea. Acesta lentilă există și în sistemul optic uman. Se numește cristalin. Vorbim despre o lentilă ancorată de mușchi extrem de fini, numiți mușchi ciliari. Asigură claritatea imaginii, indiferent de distanță. „Este o lentilă mobilă, care tot timpul lucrează prin acei mușchi ciliari în așa fel că lentilă are un focal, de mare claritate, care trebuie să fie totdeuna perfect pe retină. Una din condiții este ca această lentilă să fie perfect transparentă”, a explicat dr. Cristian Moraru, medic primar oftalmolog.

După 40 de ani, cristalinul îmbătrânește. Funcția de focalizare pe retină începe să scadă. Apare astfel nevoiea ochelarilor pentru citit. Dar lentila rămâne transparentă. Din cauze care nu sunt cunoscute încă, cu trecerea timpului transparența poate să scadă.

„Lumina care intră în ochi nu mai trece printr-o lentilă perfect transparentă și imaginea devine neclară, pierdea acestei transparențe de numește cataractă”, a mai explicat medicul. Este un fenomen evolutiv. Nu se vindecă spontan. Prima oară, veți avea o ușoară miopie. Apoi începe opăcifierea lentilei. Singrul tratament este înlocuirea acesteia. Se extrage cristalinul opacifiat și se înlocuiește cu unul artificial.

Ce presupune intervenția chirugicală?  

„Se face o pe o incizie foarte mică, 2 mm, principiul este de împărțire a cristalinului în mai multe bucăți, se aspiră acele bucăți, în locul rămas gol se pune un cristalin artificial. Tehnica cea mai nouă este cu femtolaser. Ce aduce nou? Face primele incizii, al doilea avantaj este fereasta pe care o face laserul în partea din față, trebuie să fie perfect rotund. Femtolaserul împarte nucleul cataractat în mai multe bucăți, câte vrem noi. Cel puțin jumate din operație o face laserul fără ca chirurgul să intre în ochi, avem prin urmare motive de siguranță în plus”, a transmis dr. Ozana Moraru, medic specialist oftalmolog.

Citește și
Efectele post COVID la copii, explicate de dr. Mihai Craiu. „Acești copii spun, mă doare înfiorător”
Efectele post COVID la copii, explicate de dr. Mihai Craiu. „Acești copii spun, mă doare înfiorător”

Operația durează sub 10 minute și e bine să fie făcută în primele etape de dezvoltare ale bolii. Nu apar complicații. Și vindecarea e rapidă.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult