Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ce este bacteria Clostridium difficile care apare după infecția cu SARS-CoV-2. Intestinul poate avea de suferit

Your browser doesn't support HTML5 video.

Bacteriile bune din intestin sunt cele care participă la protecția imunitară. Dezechilibrele determină o bacterie agresivă, numită Clostridium difficile, să prospere.

Este una dintre cele mai greu de tratat infecții digestive. Bacteria se transmite apoi, ușor, în familie.

Boala infecțioasă, determinată de Clostridium difficile, apare la mulți dintre pacienții vindecați de Covid-19. Vă spunem precauțiile de care aveți nevoie acasă.

Lactate fermentate, borș, murături în sare - furnizează specii diverse de bacterii bune intestinului.

Acestea își ocupă locurile și intră în competiție. Consumă hrana bacteriilor agresive. Și produc substanțe care inhibă dezvoltarea agresorilor.

„Tocmai această diversitate a lor le oferă capacitatea de a se opune instalării patogenilor. Prin interacțiunile din ele”, a explicat prof. dr. Veronica Lazăr, Facultatea de Biologie.

Dezechilibrele bacterillor normale din intestin au drept consecință înmulțirea bacteriilor agresive, care luptă de asemenea pentru supraviețuire. Cum este și Clostridium difficile.

În timpul infecției Covid, pacienții pot primi anti-inflamatoare, cum ar fi dexametazonă. Dar și terapie cu antibiotice. Anti-inflamtoarele sunt, de fapt, imunosupresoare, adică scad imunitatea. Dar sunt absolut necesare.

După vindecarea bolii Covid-19, intestinul poate suferi sever.

„Se activează acest clostridium și am avut multe cazuri de boală diareică de clostridium. Acest clostridium de tratează foarte greu. Infecția clostridium poate avea complicații, inclusiv perforația de intestine, poate da forme recidivante, poate duce la mărirea colonului”, a transmis dr. Adriana Motoc, medic primar de boli infecțioase.

Un pacient vindecat de Covid trebuie să își dezinfecteze toate suprafețele comune din locuință, frecvent.

„Transmiterea e tot fecal-orală după ce pacientul merge la toaletă, pune mâna pe robinet, robinetul de e dezinfectat, vine următorul mebru al familiei, da drumul la apă. Se poate infecta cu o boală care chiar și la un imunocompetent se poate să nu fie prea plăcută”, a explicat dr. Adriana Motoc.

Infecțiile recidivante după antibiotice, corect administrate, se pot trata prin transplant de fecale.

Este o procedura care se face și în România. Presupune recoltarea de materii fecale de la un donator sănătos. Și introducerea acestora în colonul persoanei bolnave.

În acest fel, organismul „gazdei” va fi încurajat să producă bacterii sănătoase, care luptă eficient în infecția determinată de bacteria Clostridium Difficile.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult