Ce animal de companie alegem dacă stăm la bloc și suntem expuși rar mediului exterior. De ce vrea sistemul imunitar pisici
Your browser doesn't support HTML5 video.
Facem imediat educația conștientă a sistemului de apărare.
Polen, mucegai, acarieni, păr de animale găsim peste tot. Treaba sistemului imunitar este să nu reacționeze la acestea și să lupte haotic, dar, la alergici, așa numitele limfocite T reglatoare sunt puține. Apar reacțiile alergice.
Dr. Brîndușa Petruțescu, medic primar alergolog: „Prezența animăluțelor educă corect aceste celule, care cresc și ne protejează de dezvoltarea alergiilor, iar mediul de la țară cu animale este un mediul protector pentru alergii. Majoritatea alergicilor sunt la bloc totuși, trebuie să fim conștienți că asta e adevărul. Noile studii arată că posesorii de pisici au nivel tolerant, de toleranță la alergene, răspuns lor imunitar este îndreptat în direcția corectă”.
La bloc aduceți toate beneficiile mediului de la țară cu o pisică. Adică vă țineți sistemul imunitar îndreptat în direcția corectă. Nu dispus să determine alergii.
Pe blana unei pisici, care merge și afară, apar specii diverse de bacterii. Acestea produc așa numitele endotoxine. În contact cu sistemul de apărare uman determină un răspuns normal, răspunsul antibacterian. Și nu lasă sistemul imunitar să o ia pe calea greșită, pe calea alergiilor.
Pisicile se spală frecvent. Proteinele din salivă îmbracă toate firele de păr. Alergenul produs de acestea este, de fapt, o proteină din salivă. Reacțiile alergice la păr de pisică nu apar doar dacă intrați într-o casă cu pisică, ci peste tot. Și alergicilor la păr de pisică li se recomandă să aibă pisică în casă.
Dr. Claudia Nechifor, medic primar alergolog: „Este un alergen puternic și poate fi purtat pe haină de către posesorii animalului și doar când interacționezi cu ei, poți să ai simptome!”.
Dr. Brîndușa Petruțescu, medic primar alergolog: „Chiar și pentru cei alergici încercăm să menținem animăluțul în speranța că, în timp, intervine un fel de desensibilizare naturală, pentru că cea standardizată nu e foarte eficientă. Am pacienți care vin cu simptome foarte neplăcute, dar în timp, stând în contact cu pisica, oricum alergenul e prezent peste tot, simptomele s-au ameliorat! Apare un fel de toleranță a organismului prin contactul cu alergenul, poate să își amelioreze singur simptomele să nu mai aibă acest răspuns exagerat”.
Protecția împotriva alergiilor începe în viața intrauterină. În cele nouă luni, mama trebuie să se expună mediului natural. Să se expună la endotoxinele animalelor, iar pisica are un rol protector pentru sistemul imunitar al fătului.