Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Care este vârsta optimă a unei femei pentru a deveni mamă. Perioada fertilă este scurtă, fiziologic

Your browser doesn't support HTML5 video.

Perioada fertilă e scurtă – spune biologia. În plus, celulele reproducătoare feminine sunt direct afectate de plasticul care ne înconjoară și de fumat.  

De ce sarcina ar trebui să apară între 20 și 35 de ani, aflați la Doctor de bine.

Femeile se nasc cu un număr fix de celule reproducătoare în ovare. La naștere sunt aproximativ 400.000.

Se consumă de la prima menstruație. În fiecare ciclu lunar, încep să se dezvolte câteva celule reproducătoare în cadrul unor formațiuni cu lichid, care se numesc foliculi.

Ionela Anghelescu, medic primar ginecolog: „Dintre acești norocoși, una singură ajunge să evolueze, să producă un ovocit care va putea fi fertilizat. Un ovocit rezultă din pierderea tuturor foliculilor”.

La 20 de ani, la fiecare ciclu, cresc și 100 de foliculi. Dintre aceștia se selectează unul singur, care va ajunge la maturitate și poate fi fecundat. Ceilalți foliculi care au pornit pe drum mor.

Citește și
accident
Tânără gravidă, lovită în plin pe o trecerea de pietoni din București de un bătrân. ”Vă rog să plecați imediat!”

De aceea, vârsta femeii contează în obținere unei sarcini. Celulele reproducătoare feminine nu doar se consumă, ci devin, cu timpul, incapabile să formeze embrioni normali genetic.

Ionela Anghelescu, medic primar ginecolog: „Un embrion corect din punct de vedere genetic se cheamă euploid. După vârsta de 35 de ani știm cu toții că o femeie are un risc mai mare embrioni cu defecte genetice, știm cum crește riscul de sindrom Down. De ce? Pentru că ovocitele îmbătrânesc, vor avea o uzină energetică îmbătrânită și anomaliile vor fi mult mai frecvente. Cu atât mai mult după 40 de ani sau la 43 de ani riscul de anomalii genetice ale viitorului embrion vor fi din ce în ce mai mari”. De aceea, recomandările este să vă gândiți să obțineti o sarcină între 20 și 35 de ani. Perioada fertilă este scurtă, fiziologic.

Pe lângă aceste detalii fiziologice, apare poluarea. Spre exemplu, acumulăm 500 de grame de plastic în celulele noastre.

Cum afectează plasticul capacitatea reproducătoare?

Dorina Codreanu, medic primar ginecolog: „Sunt microparticule care se acumulează în mediu din tot plasticul pe care îl folosim. Aceste particule se acumulează și în organism. În viața noastră acumulăm aproximativ 500 de grame de plastic în organism. Nu poate fi eliminat prin nicio metodă. Aparatul reproducător e legat de sănătatea organismului. Noi suntem programați să dăm viață doar când eventualul produs de concepție, bebelușul, are șanse mari de supraviețuire. Dacă suntem stresați și bolnavi transmitem semnale că nu e momentul pentru o sarcină”. Fumatul devansează vârsta la care apare menopauză cu patru ani. Nu pare mult, dar dacă sunteți programată genetic să intrați la menopauză la 42 de ani, minus patru ani înseamnă 38 de ani. La această vârstă multe femei abia vor prima sarcină.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult