Când este cazul să îți pui aparat dentar
Your browser doesn't support HTML5 video.
Dacă dintii sunt aliniați corect, forțele îi protejează. În cazul dezechilibrelor, aceleași forțe determina carii și boală parodontală. Explicăm. Luăm drept reper ochii. Și trasăm o linie imaginară între pupile. Când zâmbiti, această linie trebuie să fie paralelă cu planul mușcăturii, numit plan de ocluzie.
Dr. Ionuț Leahu, medic stomatolog: “Dacă planul de ocluzie este strâmb, gură se strâmbă, dacă e ceva strâmb, din articulație voi forța într-o direcție. Pacientul simte, când îl pun să închidă, să deschidă gură niște zgomote, mai sunt pacienți care au dureri de cap”.
Aceste defecte pot apărea din naștere, dar cel mai frecvent, după ce pierdeți dinți și nu îi înlocuiți la timp. Iată de ce:
Dr. Ionuț Leahu, medic stomatolog: “Ce căutăm noi în mod instinctiv - să mușcăm pe cât mai mulți dinți când închidem gura. Există 2 poziții. O poziție în care articulația e în echilibrul și a doua poziție în care ne atingem cei mai mulți dinți. Când există o diferența între aceste 2 poziții încep să se distrugă dintii”.
În plus, dintii incorect poziționați produc mai frecvent boala parondontala, dar și carii. Sunt motive importante, care indică aparatul dentar. La orice vârstă.
Dr. Anca Temelcea, Medic Primar Ortodonție și Ortopedie Dento-facială: “Toate aparatele dentare sunt eficiente și produc efect în măsura în care indicația terapeutică e corect stabilită. Pacientul poate să aleagă pentru un tip de aparat în sensul dacă să se vădă mai mult să se vadă mai puțin, dar doctorul e cel care indică tipul de aparat”.
Primele efecte se văd repede. După ce e montat, aparatul devine activ. Exercită presiune corectă asupra dinților.
Dr. Anca Temelcea, Medic Primar Ortodonție și Ortopedie Dento-facială: “Noi pe lângă aspectul estetic urmărim și rehabilitatea funcțională. Mă refer aici la corectarea mușcăturii. La efectele de remodelare osoasă care se întâmplă, cum le spune și numele, în interiorul osului, nu sunt vizibile, dar sunt extraordinar de importante. Pe zona pe care dintele se mișcă, se resoarbe osul și se formează os nou în zona din care dintele a plecat. Se obține os de calitate - e principiul de baza pe care funționează aparate fixe”.
Apare stabilitatea mușcăturii. Așadar, cu ajutorul aparatelor dentare se realizează o reabilitare atât funcțională, cât și estetică a danturii.