Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Boala ficatului gras poate duce chiar la transplant hepatic. Nu există medicamente care să o trateze

Your browser doesn't support HTML5 video.

Cum se tratează ficatul gras? Nu există medicamente și nici suplimente pentru boală. Singurul tratament este tot ... mișcarea intensă.

„Ce suplimente să luăm pentru ficatul gras?”. Sunt nenumărate la farmacie și promit vindecarea acestei boli, care, dacă evoluează, produce... ciroză.

Nu există medicamente pentru ficatul gras. Tratamentul înseamnă să abordăm boala corect. Iată ce avem de făcut:

Ne uităm la un ficat plin de grăsime – ficat gras sau steatoză hepatică. Boala, lăsată să evolueze, produce inflamație severă. Apoi ciroză hepatică, adică ficat nefuncțional.

Ficatul gras, în stadiile inițiale, poate fi vindecat. Fără medicamente:

Citește și
creier
Tot mai multe fragmente de plastic se infiltrează în creierul uman. Ce se întâmplă în inimă, plămâni și ficat

Dr. Nicu Caceaune, medic primar medicină internă: „După ce îi informez că au steatoză hepatică, instant întreabă ce hepato-protector mi se potriveşte mie - x, y sau z, probabil niciunul. Nu există un tratament medicamentos al steatozei. Este un tratament al cauzei, care generează steatoza.”

Dr. Carmen Cristescu, medic specialist medicină internă: „Dacă avem steatoză hepatică și diabet, controlăm diabetul, avem steatoză și hipertensiune, controlăm hipertensiunea. Toate lucrurile acestea se leagă și se consideră că un ficat gras poate să apară la un pacient, care are mai mult de două afecțiuni metabolice- adică diabet, hipertensiune, obezitate.”

Odată controlate aceste boli, ficatul își revine cu mișcare. Și regim alimentar.

În timpul mișcării, mai întâi ardem glucoza din sânge, adică zahărul din sânge. Dar creierul nu poate să trăiască fără glucoză, așa că organismul va face orice să asigure fluxul de zahăr din sânge. Ficatul deblochează din rezervele lui. Așa începe să își revină, dacă avem un program de mișcare constant.

Dr. Carmen Cristescu, medic specialist medicină internă: „Mișcarea intensă contribuie la oxidarea acizilor grași, consumă această energie din metabolizarea grăsimilor. Și procesul ăsta e de durată, ce consumăm. Putem să facem o corelație cu dobânzile de la bancă. Dobânda e un procent mic. La fel e și cu ficatul -puțin câte puțin”.

Se consideră că peste 40% din populația României are ficat gras. Boala e, de obicei, ignorată – ne spun medicii. În Statele Unite, ficatul gras a devenit principala cauză de transplant hepatic. Stăm departe de această boală dacă ne mișcăm constant.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult