Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Asemănările dintre obezitate și Covid-19. Ambele boli vulnerabilizează toate funcțiile cardio-vasculare

Your browser doesn't support HTML5 video.

Covid-19 acționează în trei direcțîi. Și obezitatea acționează la fel. La nivelul sistemului imunitar, în respirație, în compoziția sângelui.

Acesta e motivul pentru care asocierea dintre boală infecțioasă și obezitate este dramatică.

„Situația pacienților cu boala numită obezitate îi vulnerabilizează și îi fac să răspundă mai greu la metodele terapeutice care sunt oricum limitate și pentru populația care nu e afectată de obezitate”, a spus un medic chirurg.

Obezitatea afectează tot aparatul respirator. Țesutul gras în exces limitează schimburile de gaze de la nivelul plămânilor. Oamenii supraponderali se oxigenează slab. Virusul SARS-CoV-2, care de asemenea reduce oxigenarea, apare pe această vulnerabilitate.

Sângele are o funcție normală de coagulare. În lipsa acesteia, nu s-ar petrece vindecarea leziunilor. Grăsimea corporală o modifică.

Citește și
control
Poliţiştii au început controalele în pieţe şi în centrele comerciale. Ce au făcut câțiva vânzători speriați

„Obezitatea asociază un sindrom pro-coagulant, sângele se coagulează mai ușor, apar tromboze, virusul face același lucru și agravează situația”, a mai spus chirurgul.

Tromboze înseamnă cheaguri de sânge în vase care pot determina accidente vasculare. Dar atât obezitatea, cât și SARS-CoV-2 vulnerabilizează toate funcțiile cardio-vasculare.

Și nu în ultimul rând, kilogramele de grăsime afectează răspunsul imun. Celulele imune numite macrofage se infiltrează în țesutul gras și determină inflamație în mod normal. Peste această inflamație, dacă apare inflamația determinată de o infecție, vorbim despre o persoană cu riscuri.

De aceea, dacă sunteți supraponderali vi se recomandă să faceți testele de inflamație. Este vorba de proteina C reactivă, fibrinogen, VSH. Acestea sunt modificate, chiar dacă nu aveți vreo infecție în organism.

„Țestul gras e un țesut toxic, produce și factori de inflamație, se duc în mușchi, ficat, în pancreas. Țestul gras este un țesut inflamator, nu e un țesut mort, inactiv. Inflamația cronică te sapă pe dedesubt”, a explicat un medic primar endocrinolog.

Boala obezitate are nevoie de diagnostic, apoi de program medical. Prin acestea, se normalizează inclusive funcțiile vitale ale organismului uman.

Dacă aveți prea multe kilograme, este încă un motiv să vă vaccinați împotriva SARS-CoV-2. Dar și împotriva gripei. Și virusul gripal poate de asemenea determina reacții severe în cazul persoanelor supraponderale.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult