Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Anemia nu este o boala, ci un simptom. De ce apare și cum se tratează

Your browser doesn't support HTML5 video.

Anemia nu este o boală, ci un simptom. Înseamnă prea puțin sânge și are nevoie de muncă de detectiv.

Intoxicația cu plumb: măduva nu mai produce suficiente globule roșii din cauza metalului greu. Apare anemia. Nu găsim plumb doar în peștele oceanic, cum fals credem.

„Cei care consumă băuturi alcoolice fabricate artizanal, cazanele în care se face țuica care conțin cositor cu plumb și pot genera intoxicație. Apare anemia. Anemia practic nu este o boală, este un simdrom care în spate ascunde cauze”, explică dr. Mihai Ciochinaru, medic primar hematolog.

Anemia înseamnă că hemoglobina din sânge scade. Adică tocmai proteina care transportă oxigenul din aer prin tot organismul. Cum ajungem aici? Prin pierderi mici și cronice de sânge. Spre exemplu, ale stomacului, ori ale colonului. Sunt printre primele investigate în cazul anemiei.

„Tubul digetiv e o altă cauză prin care fierul se poate pierde din organism. Ne trebuie o colaborare cu medicul specialist de gastroenterologie care evaluează tubul digestiv”, spune dr. Daniela Georgescu, medic primar hematolog.

În cazul femeilor, chiar dacă vorbim de un proces fiziologic - menstruația - fluxul mare de sânge poate să arate boli ginecologice. Sau endocrine. Anemia cere consultație ginecologică sau endocrinologică.

Organul care produce globule roșii, măduva, e afectat. Așa sunt eliberate în circulație puține globule roșii. Din acest motiv, în cazul unei anemii aveți nevoie de control hematologic.

3 luni de viață au globulele roșii. Organul care le distruge pe cele îmbătrânite este splina. Iar când distrugerea naturală a celulelor roșii e mai mare, apare anemia.

Anemia prin deficit de fier este cea mai frecventă boală din lume, după caria dentară. Are nevoie de muncă de detectiv.

Hematologul conduce investigațiile și tot acesta găsește cauza. Cauza odată tratată, și anemia dispare. Anemia prin deficit de fier nu se tratează cu fier, ci cu investigații.

Organismul are metode de a compensa anemia. Dar dacă arterele au deja depuneri de colesterol, anemia determină reacții în lanț.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult