Alimentele care conțin cantități mari de sare. OMS recomandă să nu avem solniță pe masă
Your browser doesn't support HTML5 video.
În felul acesta ajutăm organe vitale: rinichii și inima.
Gândiți-vă la rinichi ca la o stație de filtrare și curățare a sângelui, sunt organe vitale pentru detoxifierea organismului. Pe lângă eliminarea toxinelor, rinichii reglează cantitatea de apă din corp și tensiunea arterială, secretă hormoni, participă la formarea de globule roșii în sânge, fixează calciul în oase și ajustează nivelul de minerale.
În fiecare minut rinichii filtrează aproape 1 litru de sînge, cei 5 litri de sânge din organism trec de 36 de ori pe zi prin rinichi! Pentru așa o performanță avem nevoie de rinichi sănătoși!
Organizația mondială a Sănătății recomandă limitarea aportului de sare la 5 g/ zi. Noi consumăm dublul acestei cantități, adică mai mult de 2 lingurițe de sare pe zi. Avem multă sare în conserve, măsline, murături, sosuri, mezeluri, brânzeturi, produse semipreparate, chipsuri și snacksuri. Sarea este un agent de conservare și un potențiator de gust, nu e de mirare că industria alimentară o folosește din plin- de la pâine la apă și prăjituri, există sare în toate.
Care sunt gesturile simple prin care putem reduce consumul de sare? În primul rând să eliminăm solnița de pe masă. Majoritatea produselor conțin sare, nu e nevoie să mai adăugăm și noi! Tot ce este gătit în casă are mai puțină sare față de produsele din comerț. Mâncarea preparată din ingrediente proaspete, este o alternativă sănătoasă la produsele ultraprocesate sau ambalate.
Alimentația de tip fast-food, pizza, semipreparatele, sandvișurile și produsele de ronțăit dulci sau sărate trebuie limitate. În schimb fructele și legumele, carnea și peștele, laptele și cerealele conțin cantități minime de sare- bazați-vă pe ele!