Testarea pentru HIV este gratuită în spitalele de stat din România
Your browser doesn't support HTML5 video.
La ora actuală, noile tratamente fac ca speranţa de viaţă a pacienţilor infectaţi să fie identică cu cea a populaţiei generale. Detalii, imediat, la ce se întâmplă, doctore?
Ne apropiem de Ziua Mondială a luptei împotriva SIDA. E momentul să vă spunem, din nou, ca orice adult activ din punct de vedere sexual, trebuie să îşi facă şi testul HIV. Anual!
Așa sună recomandarea venită de la Organizația Mondială a Sănătății care aduce și argumente pentru frecvența acestei testări.
Dr. Odette Chirilă, psiholog Instit. de boli infecţioase “Matei Balş”: "Despre HIV vorbim ca despre o infecţie cronică pentru că a devenit aşa datorită tratamentului antiretroviral. Care nu-ţi modifica speranţa de viaţă. Speranţa de viaţă a pacintului cu infecţie HIV e similară cu speranţa de viaţă a unei persoane din populaţia generală. Este fantastic. Sunt lucruri depre care abia îndrăzneam să vorbim acum 20 de ani."
Dr. Sorin Petrea, medic primar Instit. de boli infecțioase “Matei Balş”: "Testarea pentru HIV în România este gratuită. Nu trebuie să ai pentru un spiral sau un laborator de stat decât un buletin. Nu card de sănătate, nu bani."
Testarea gratuită face parte din programul de prevenţie. Aceasta deoarece, dacă toată populaţia ar fi testată, persoanele sero-pozitive ar putea intra în tratament rapid. Şi ar reduce la minimum riscul să infecteze alţi oameni.
Cu ajutorul moleculelor noi, speranţa de viaţă a pacienţilor infectaţi cu HIV este identică cu cea a populaţiei generale.
Prin tratament, o femeie sero-pozitivă, spre exemplu, poate da naştere unui copil perfect sănătos. Riscul să transmită virusul e mai scăzut de 2%.
În România, la ora actuală, există 18.000 de persoane diagnosticate şi tratate. Virusul HIV este plăpând în afara organismului uman.
Dr. Sorin Petrea, medic primar Instit. de boli infecțioase “Matei Balş”: "Cum a ieşit din organismul uman, la câteva minute, scade logaritmic concentraţia de virus în picătura de sine. Pe studii s-a văzut că mai pot exista 2-3 virusuri şi după 2 săptămâni, da aceste nu sunt doze de infectare. Riscul e mare doar pe sânge proaspăt."
Aşadar, virsul se transmite prin sânge, prin relaţii intime neprotejate de prezervativ. Şi de la mamă la făt, dacă mama seropozitivă nu primeşte tratament antiretroviral.