Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Buzele pot oferi primul semnal al unei boli grave. Când trebuie să mergi la medic

Your browser doesn't support HTML5 video.

Ne uităm cu atenție pe suprafață buzelor, adică pe suprafață unei semi-mucoase. Orice denivelare ori schimbare de culoare trebuie să va trimită la medic.

Buzele sunt punct de pornire pentru cele mai frecvente leziuni asociate cu razele ultraviolete. Raze care există și în lunile de iarnă.

Dr Dorina Giucaneanu, medic primar dermatolog: „Tendința fiecăruia e să zică 'nu am nimic, mi-a ieșit un herpes, îmi trece, nu mă deranjează'. Orice leziune din asta care 'nu-i nimic', cu ghilimele de rigoare, trece destul de repde, o săptămâna, până la 10 zile. Dacă persistă, poate să fie altceva”.

O infecție la nivelul gâtului, o faringită, e însoțită de și de leziuni pe suprafața buzelor. De obicei, purtătorii cronici de stafilococ fac aceste leziuni, așa că se verifică prezența streptococului beta-hemolitic. Candida este o altă infecție care produce leziuni pe buze, dar și bolile autoimune. De aceea, o leziune care durează peste zece zile are nevoie de control la dermatolog.

Ne uităm acum și spre fumători. Țigara modifică arhitectura vaselor de sânge din suprafața buzelor. De asemenea, pielea se apară și devine mai groasă. Pe aceste modificări, pot apărea leziuni maligne.

Citește și
csid
Cât de importante sunt controalele periodice pentru sănătate. Sfatul medicilor

Dr Dorina Giucaneanu, medic primar dermatolog: „Cancerul de buze apare ca un mic herpes, o julitură pe buza inferioară, pe locul pe care e țigara. Un fumător se vede și după ce tonus are pielea, și pe ce culoare are pielea, pe cât de groasă e pielea. Pe locul pe care pune țigara foarte des ies cancere de buză inferioară”.

Aceeași țigară, după ce a lovit buzele la propriu, lovește mucoasa orală. Și produce modificări. Partea interioară a obrazului devine mai groasă. Mucoasa orală încearcă să se apere de toxic. Acest scut de protecție celular, să îi spunem, e ușor însă să devină aberant.

Dr Ionuț Leahu, medic dentist: „Gingia este atacată zi de zi de acest fumat și din apărarea aceasta ajungem la cancer oral. Întâi vedem ca o pată albă pe interiorul obrazului, care nu se șterge, apoi devine un pic mai groasă și e încă reversibilă. Nu trebuie să îndepărtăm nimic, renunță pacientul la fumat și facem curat în gură, adică să dispară infecțiile din gură și s nu mai fumeze, leziunile acelea dispar între 3 și 6 săptămîni”.

Dacă nu dispar, chirurgul maxilo-facial îndepărtează leziunile chirurgical și, ulterior, le trimite la anatomie-patologică.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult