Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Primăriile plantează copaci care pot provoca alergii grave: platani şi mesteceni

Your browser doesn't support HTML5 video.

Ce copaci iubeşte Bucureştiul când vine vorba de plantat... în scopuri decorative? În ultimii ani, în toate sectoarele, am văzut o invazie de platani şi mesteacăni - copacul cu tulpina albă. Ambele specii sunt înalt alergene.

Polenul mesteacănului, spre exemplu, apare în aprilie şi se manifestă pe distanţe foarte mari. Teii şi salcâmii reprezintă o soluţie mult mai sănătoasă. Sunt mai puţin alergeni şi, în acelaşi timp, mari consumatori de poluanţi produşi de oraş. De asemenea, vorbim despre două specii care produc cea mai curata miere. Nu au nevoie de chimicalele specifice agriculturii pentru asta...

Într-un oraş poluat, nasul fiecăruia dintre noi lucrează la turaţie maximă. Filtrează impurităţile. Aşa apare rinita toxică, urmată de inflamaţie.De ani de zile, edilii Capitalei plantează sârguincioşi platani. Iar mai nou ne interesează mesteacănul. Platanul conţine în suprafaţa lui perişori care vor fi luaţi de vânt - sunt extrem de agresivi fie că sunteţi alergici sau nu - în timp ce mesteacănul descarcă un polen extem de agresiv. Şi totuşi, în acest oraş poluat , primăriile continuă să planteze platan şi mesteacăn în parcuri, în locurile extrem de populate de către copilaşi. Iar în oraş, oamenii sunt şi mai expuşi, pentru că polenul loveşte blocurile şi rămâne la un nivel mai jos de altitudine.

Un exemplu fără potenţial alergic este teiul, care îşi face polenizare prin insecte şi nu prin vânt.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult