Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Pilulele contraceptive luate la întâmplare ani întregi pot genera leziuni grave în ficat

Your browser doesn't support HTML5 video.

Contraceptivele orale se pot cumpăra, la liber, din orice farmacie. Vorbim însă despre medicamente care sunt metabolizate de ficat.

Şi orice medicament se administrează sub control medical. Pilulele luate la întâmplare ani întregi pot genera leziuni grave în ficat.

Există un risc crescut de a face adenom hepatic, o tumoră benignă. Medicii spun că adminstrarea haotică a unor asemenea medicamente afectează, în timp, vasele ficatului.   Se vând la liber în orice farmacie, deşi sunt medicamente cu hormoni. Vorbim despre pilulele contraceptive, sigure dacă le administraţi la indicaţia medicului. Şi aceasta după ce specialistiul va face un bilanţ al stării generale de sănătate. 

Dr. Adriana Constantin, lector în programul de Planificare Familială: ”Pilula anticoncepțională se administrează la indicaţia medicului. Pilulele anticoncepţionale au efect strict pe perioada pe care sunt administrate, cine întrerupe pilula, în luna imediat următoare, fertilitatea revine imediat.”

Dacă apare o sarcină imediat după întreruperea lor, aceasta este perfect viabilă. Cu alte cuvinte, viitorul făt nu este pus în pericol sub nicio formă.    Avem însă şi situaţia diametral opusă. Medicamete luate, din proprie iniţiativă, ani întregi.

Dr Gabriela Smira, medic primar medicină internă: ”Sunt multe tinere care îşi administrează aceste pilule pur şi simplu. Ele sunt la liber şi pacientul consideră că nu are nevoie de o îndrumare specială. Consumul acestor medicamente, haotic, pe termen lung, duce la apariţia unor modificări structurale ale ficatului, până la formaţiuni nodulare. Găsim în ficat noduli,  leziuni hepatice.”

Estrogenii din pilule anticoncepţionale acţionează asupra receptorilor din ficat. Situaţia duce la creşterea importantă a vaselor de sânge. Care vor alimenta eventuale celule anormale. E doar un mecanism.

Dr. Gabriela Smira, medic primar medicină internă: ”Avem doar în ultimul an câteva paciente care au suferit intervenţii chirurgicale majore.”

O dată pe an, megeti la o ecografie de abdomen total, indiferent de varstă şi sex. Chiar dacă nu vă deranjează nimic. Ecografia apreciază arhitectura tuturor organelor din cutia abdominală. Şi ar trebui să intre în rutină medicală a oricărei persoane, aşa cum intră în rutină analizele de sânge. În felul acesta se decopera inclusiv leziuni mici, când pot fi perfect tratate.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult