Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Pericolul ireversibil la care vă expuneți copiii dacă fumați lângă ei

Your browser doesn't support HTML5 video.

Fumez o tigară. În plămân, apare așa numita inflamație eozinofilă, un răspuns al sistemului imunitar la o agresiune. Dacă stimulul exterior e permanent, și reacția imună capătă un caracter similar.

În cazul celor mici, mușchii respiratorii se îngroașă, iar căile prin care aerul intră în organism își modifică arhitectura. Copilașul nu va mai respira corespunzător. Mai mult, va fi lăsat fără apărare în fața tuturor bolilor plămânului. Iar asta dacă fumați lângă el încă din primii ani de viață.

Un oraș poluat este un fel de mare țigară. Reactionăm la fumul de țigară prin inflamație la nivelul plamânului. Reacționăm la poluare prin inflamație nivelul plamânului.

Inflamatia poate fi ușor de detectat prin detectarea oxdului nitric. Ca să reducem oarecum din inflamatia pulmonară, mergem într-un loc curat. Pentru un copil expus la fumul de țigară al părinților lui acest loc nu există!

Acest copil a expirat profund. Aparatul îi măsoară inflamatia din plămân, care apare, indiferent de tipul de țigară fumat în prezența lui. Markerul se numește oxid nitric. Gudronul se depune în plămâni. Îl descarcă în organism doar țigările tradiționale, nu și noile tipuri.

Conf. dr. Mihai Craiu, medic primar pediatru: “Fumatul pare nepericulos, odată cu apariția tuturor device-urilor. Există dovezi că în vaporii inhalati din țigările electronice nu mai există gudroanele din țigările cu jar, dar cantitatea de nicotină poate să fie mai mare decât cea din țigară convențională. Ce câștigăm în prevenția cancerului pulmonar pierdem prin dependența de nicotină.”

Găsim, așadar, nicotină în toate țigările. Declansează inflamație în plămâni, însă poate fi monitorizată.

Casa unor fumători, chiar aerisită, sau mașina unor fumători, la fel, aerisită, este un spațiu închis în care găsim alcaloizi. Culmea, mai periculoși decât fumul direct! Așa arată căile respiratorii ale unui copil.

Conf. dr. Mihai Craiu, medic, primar pediatru: “Acești alcaloizi obținuți din degradarea nicotinei sunt semnificativ mai toxici decât fumatul direct. Expunerea la aceste particule va determina un răspuns al orgsnimsului nostru, care își dorește să le recicleze. Fenomenele de reciclare au nevoie de energie, deci este un proces. Imaginați-va o fabrică ce reciclează deșeuri, trebuie să ardă ceva, de asta depunem masă particulată cu sau fără componente toxice.”

Inflamatia e forma nostră de luptă cu musafirii nedoriți. Dacă fenomenul e permanent, apare fenomenul de remodeloare bronșică - căile aeriene încearcă să izoleze acest război și se modifică structura, se îngroașă membrana bazală și se îngroașă mușchii respiratori. Acest fenomen de remodelare bronșica apare din prima copilărie, degeaba vrea un copil de 20 de ani să se lase de fumat, când părinții lui l-au expus toată copilăria.

Prof. dr. Ruxandra Ulmeanu, medic primar pneumolog: “Inflamatia respectivă începe să astupe căile aeriene, care se fac din ce în ce mai mici. Apar apoi niște leziuni ireversible, odată ce se sparge, se prăbușește cu totul, ca parbrizul la mașină odată. Cel mai bine ar trebui să știi să te prezinți la medic pentru evaluare. Cât mai curând, mai ales dacă ești fumător. “

Sau dacă vă expuneți copilul la țigări. Indiferent de forma acestora.  

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult