Pacienţii cu imunodeficienţe se pot vaccina, dar vor avea un răspuns mai slab în producerea de anticorpi
Your browser doesn't support HTML5 video.
După ce consumaţi cereale şi aveţi simptome, medicul trebuie să excludă boala auto-imună numită celiachie. Iniţial, va determina în sânge anticorpi.
dr. Elena Ciupercă, medic primar gastroenterolog: „De la anticorpi pornim în diagnostic, dar anticorpii nu sunt suficienţi pentru a pune diagnosticul. După ce avem titru pozitiv de anticorpi trebuie facem endoscopie cu biopsie de duoden.” Pacienţii care suferă de boala autoimună numită celiachie asociază şi un deficit de imunoglobuline A, adică de anticorpi situaţi la porţile de intrare în organism.
Vorbim despre anticorpii prezenţi în toate mucoasele organismului. Spre exemplu - mucoasa orală, mucoasa respiratorie ori mucoasa digestivă.
dr. Elena Ciupercă: "Pacienţii cu boala celiacă pot să asocieze deficit de imunoglobulină și atunci facem dozajul pentru imunoglobuline A şi G per total."
dr. Brânduşa Petrutescu, medic primar imunolog: "Imunodeficiența prin deficit de imunoglobulină A este cea mai frecventă imunodeficienţa, din fericire se corectează, nu e o problemă gravă de sănătate, celelalte imunoglobuline compensând deficitul acesteia.
Toţi pacienţii care au imunodeficiente se pot vaccina. Sincron dr. Brânduşa Petrutescu medic primar imunolog: “Orice pacient cu imunodeficiențe care se vaccinează trebuie să se testeze, să-și testeze răspunsul la anticorpi. Au un răspuns mai scăzut post-vaccinare.”
După vaccinare, va fi un posibil răspuns mai slab în numărul de anticorpi apăruţi, dar nu egal cu zero. Deci veţi avea protecţie!