Nu toți fumătorii vor face cancer pulmonar. Iată, însă, ce pățesc în mod sigur toți
Your browser doesn't support HTML5 video.
Medicii știu însă sigur că, după câțiva ani de fumat, vasele de sânge - arterele mai exact - vor deveni rigide.
Poate nu sună alarmant, însă această caracteristică înseamnă că variațiile de presiune, generate de fumat, pot duce la un accident vascular.
Dr. Anda Pescariu, medic primar cardiolog: ”Nu toți pacienții care fumează vor face cancer pulmonar, nu toți care fumea vor fac emfizem pulmonar”.
Ne spune un medic cardiolog citind statisticile. Dar ne uităm în interiorul arterelor, vase care transporta sânge oxigenat la inimă la țesuturi.
Dr. Elisabeta Badile, medic primar cardiolog: ”Acest endoteliu este un organism viu - este cea mai bună caracterizare pe care i-o putem da, el secretă și factori care ajută la dilatarea vasului”.
După o țigară, însă, se secretă doi hormoni. Ambii strîng vasul de sânge și îi blochează factorii biologici care îl țin deschis.
Dr. Magdalena Ciobanu, medic primar pneumolog: ”Țigara este extrm de toxic pe aparatul cardio-vascular sub orice formă s-ar afla. Nu contează că e vorba de țigară electronică, așa am citit pe forumuri – țigara alectroncia ar conține DOAR nicotină, nu e doar nicotină, e nicotină.”
Dr. Anda Pescariu, medic primar cardiolog: ”Devine rigid, automat vasul va fi mult mai sensibil chiar și la variații lente de tensiune arterială, un vas rigid în mod normal de rupe și se fisureaza mult mai ușor. Și așa apar accidentele vasculare.”
Accidentele vasculare coronariene înseamnă infarct. Accidentele vasculare cerebrale privesc arterele din cutia craniană.