Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Motivul pentru care fumătorii ajung în sala de operație, înainte de 40 de ani

Your browser doesn't support HTML5 video.

Fumul de ţigară ajunge sigur în sânge și are contact direct cu interiorul vaselor mari, unde produce leziuni. Leziunile se transformă în ateroscleroză.

În vasele mici de sânge, acelaşi  fum de ţigară provoacă microcontracții. Au efecte devastatoare la nivelul cavităţii orale, dar şi la nivelul ovarelor.

Iulian Călin, medic specialiast cardiologie intervenţională: „Substanțe toxice pe care le introducem în plămân. Odată cu fumul sunt absorbite, crează radicali acidi, schimbă ph-ul la nivel arterelor şi creează mici fisuri în Vasului.”

Odată ce au apărut leziuni, vasul se inflamează. Aceeaşi reacţie e vizibilă pe piele, când vă zgâriaţi.  Dar inflamaţia persistă – dacă fumaţi zilnic – şi devine cronică și va bloca vasul de sânge. Este cauza principală pentru care pacienţi sub 40 de ani ajung în această sală de operaţie. Să îşi repare arterele care  arată ca ale unei persoane de 80 de ani. Arterele sunt vase care transporta sânge oxigenat de la inima spre ţesuturi.

De la vasele mari de sânge ne îndreptăm atenţia spre cele mici. Se numesc capilare şi irigă, printre altele, reţina, dar şi celulele din care ulterior poate apărea o sarcină. De fapt, acestea nu sunt lăsate să se maturizeze în ovare, ca să fie capabile să conducă la sarcină.

Citește și
copil la medic
Efectele nocive ale fumatului pasiv în rândurile copiilor

Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar ginecolog: „Trebuie să ne gândim că fumatul îngustează şi reduce aportul de sânge este redus de aceea e bine să nu fumăm deloc când vrem să facem un copii, în sarcina şi când îi alăptam.”

Dacă aţi obţinut o sarcină, faceţi tot posibiul să nu fumaţi în timpul alăptării. Nicotina trece în laptele matern şi va fi preluată de bebeluş. Practiv, îl intoxicaţi cronic de la naştere.

Mai facem o legătură. Vase mici de sânge găsim în cavitatea orală. Şi acestea se strâng sub presiunea unei singure ţigări. 

Dr. Ionuţ Leahu, medic dentist: „Gingia are nevoie de sânge, e foarte important  că gingia să fie apărată de bacterile pe care le avem  în cavitatea orală în mod obişnuit. Avem nevoie ca aceasta gingie să fie bine vascularizată. Ce se întâmplă în momentul în care pacientul care fumează, vedem foarte clar cum gingiile sunt retrase.”

În cavitatea orală, fluxul scăzut de sânge înseamnă şi  că elementele sistemului imunitar sunt reduse. În plus, o singură ţigară determină inflamarea gingiei, ca reacţie de apărare la substanţele toxice. Odată inflamată, aceasta nu mai stă ferm lipită de dinte. 

Bacteril prezente în cavitatea orală în mod normal, încep să migreze spre rădăcina dentară. Aşa apare boala parondotală, al cărei ultim stadiu e pierderea dinţilor.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult