Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Motivul pentru care faringitele pot ajunge la un minim istoric în acest sezon rece

Your browser doesn't support HTML5 video.

Roșu în gât - adică faringita. Peste 80% dintre infecții sunt produse de virusuri și nu se tratează cu antibiotice.

În această toamnă însă, frecvența faringitelor ar trebuie să atingă un minim istoric. E imposibil să treacă toamna fară cel puțin o infecție la nivelul faringelui. Peste 80% din aceste infecții sunt produse de virusuri și nu se tratează cu antibiotice.

Tratate, în mod incorect, cu antibiotic, lasă toată zona fară protecție. Deci liberă la alte infecții. În această toamnă însă, frecvența faringitelor ar trebuie să atingă un minim istoric. Dr. Ioana Vodă, medic primar ORL: „Infecții respiratorii banale, rino-faringie, faringitele pot fi evitate prin purtatul măștilor, pentru că nu mai împrăștiem, chiar dacă luam noi, nu mai dăm. Majoritatea rinofaringitelor și faringitelor, adică nas și gât, sunt infecții virale. Cu virusuri pe care le putem ști sau bănui.” Peste 200 de tipuri de virusuri cu transmitere respiratorie determină durerea în gât, adică faringita. Virusurile nu se trateza cu antibiotice. Biologia ne dă explicația: Virusurile nu aparțin lumii vii. Ca să învie, trebuie să se lipească de o celulă vie, pe care să o paraziteze. Bacteriile, în schimb, trăiesc. Și sunt atacate de antibiotice. Antibiotic înseamnă anti-viață. Adică împotrivă vieții bacteriei. Antibioticele nu au efect asupra virusurilor pentru că acestea pur și simplu nu sunt vii, ci doar particule inerte. Explicația, simplistă, e necesară în lupta împotriva medicației antibiotice iraționale. Dacă pacientul va primi antibiotic la orice infecție, acesta îi omoară bacterile bune, protectoare din cavitatea orală și din tot tubul digestiv. Și îl lasă descoperit în fața tuturor microbilor. Dr. Angela Crăciunescu, medic primar ORL: „În primul rând scade imunitate locală. E prima care îmi lasă loc și altor infecții, și de aici se propagă ca un val. Tot timpul copilul acela va avea o problemă la nivelul cavitații orale pentru că se distrug microbii buni din organism.” Faringita sau roșu în gât, cum o numim popular, poate fi însă determinată și de mâini murdare. Dr. Ioana Vodă, medic primar ORL: „De aceea spălatul mâinilor înseamnă că îmi scade foarte tare portajul nazal și ar trebui să ne scadă și infecțiile bacteriene”. Toate măsurile împotriva Covid-19 – mască, distanțare, spălarea frecventă a mâinilor, trebuie să reducă la un minim istoric toate infecțiile care au drept poartă de intrare nasul și gatul. Virusul SARS COV -2 e mai contagios decât virusul gripal. Iar virusul gripal este mai contagios decât toate virozele obișnuite de sezon.

În consecință, noul coronavirus depășește în contagiozitate toate infecțiile virale respiratorii cunoscute. De aceea, la simptome respiratorii minore, nu e indicat să vă gânditi la o banală răceală. Ci e recomandat să excludeți în primul rand, prin test, infecția cu SARS COV-2!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult