Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Motivul neaşteptat pentru care gravidelor le sângerează gingiile

Your browser doesn't support HTML5 video.

Estetica "albă" și estetica "roz" sunt conceptele folosite, mai nou, de stomatologi, când se referă la cele două lături ale frumuseții orale: dinții și gingiile.

Pentru că, pe termen lung, nu putem avea dinți sănătoși și rezistenți, dacă acest lucru nu e valabil și pentru gingii!

Am pus laolaltă mai multe informații despre ce presupune îngrijirea gingiilor. Inclusiv în situații speciale precum sarcina și montarea unui implant.

Totodată, în cele ce urmează, aflăm și despre semnalele pe care ni le dă țesutul din jurul dinților atunci când apare o problemă.

Imaginați-va că aveți ceva important de pus la păstrare pentru următorii 40-50-60 de ani. Contează în ce împachetați acel ceva, nu-i așa? Dacă ambalajul nu este perfect din punct de vedere estetic, mai treacă-meargă. Dar dacă nu este intact, atunci va fi afectat și obiectul prețios dinăuntru. La fel și cu gingiile! Fixează dinții, îi protejează, dar orice problemă a lor va influența și sănătatea dinților.

E un aspect pe care pacienții tind să îl neglijeze. Un stomatolog bun nu se ocupă doar de dantură dvs, ci și de țesutul din jur.

Citește și
fumat
Problemele majore pe care le creeaza fumul de tigara in cavitatea orala. Cum au de suferit gingiile

Dr. Florin Lăzărescu, președintele Societății Europene de Cosmetică Dentară: “Avem o abordare foarte bună anul acesta și pe partea de sănătate orală, de sănătate gingivală. Este de luat în calcul starea generală de sănătate a cavitații orale, nu vorbim doar de dinți. Vorbim de estetică roz, estetică albă. Ne referim la gingii.”

Dr. Simona Boberis, medic stomatolog: “Semnul de inflamație gingivală ne arată că acolo există foarte mult tartru. În primul rând putem încerca acasă cu o curățenie mai temeinică a dinților, îi spălăm cât de bine putem, cu grijă maximă, nu doar un periaj normal, de seară, cu gândul în altă parte. Această inflamație poate fi localizată doar la un dinte și este un lucru bun, înseamnă că avem probleme doar acolo, sau în toată gură, iar asta înseamnă o parodontoză. Se poate ajunge la pierderea dinților.”

Un semnal de alarmă este depărtarea gingiei de dintele pe care ar trebui să-l îmbrace.

Dr. Anca Vereanu, medic stomatolog: “Există o mare categorie de gingivite la persoanele care au implanturi dentare. De multe ori sunt puse în poziții mai vicioase, nu neapărat optime, corecte, coroana este făcută și ea ca un compromis și reține placa bacteriană.”

În acest caz, pacienții trebuie să mențină o igienă mult mai riguroasă decât în cazul dinților naturali. Iar dacă într-adevăr implantul nu e montat potrivit, e doar o chestiune de timp până va afecta grav gingia, așa că va trebui oricum înlocuit.

Între 50 și 70 la sută dintre femeile însărcinate acuză așa-numita gingivită de sarcină. Țesutul e sensibil, iritat, plesnește și sângerează chiar și la un periaj ușor. Sunt două teorii: una este că progesteronul, hormonul de sarcină, are un nivel crescut și induce un răspuns exagerat în fața bacteriilor. Cealaltă este că stările asociate gravidității, adică oboseala și lipsa de somn, favorizează o igienă precară. Dar pentru așa ceva există ajutoare!

Dr. Anca Vereanu, medic stomatolog: “Este foarte bun periajul și dușul bucal și de asemenea folosirea apelor de gură. Iar ceilalți, care nu sunt în situația asta de femeie gravidă să vină la doctor, ca noi să identificăm.”

Ce facem atunci când efortul de acasă nu e de ajuns?

Dr. Anca Vereanu, medic stomatolog: “Trebuie detartrajul făcut la nivel subgingival, curățat bine sub gingie. Ceea ce face medicul stomatolog sau o asistentă igienistă bine pregătită. Dacă totuși tartrul nu este motivul pentru care sângerează gingiile, ar trebui căutate alte motive. De exemplu, o medicație care provoacă hipertrofia gingiilor. Unele medicamente care se instituie în cazul persoanelor cu epilepsie... ei au aceste probleme gingivale."

Și bolnavii de diabet care nu se îngrijesc corect fac infecții grave, chiar și de la o coajă de floricele sau un os care intră într-o gingie deja slăbită.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult