Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Educația sexuală, încă tabu în România. Ce variante au părinții pentru a-și informa copiii

Your browser doesn't support HTML5 video.

Doar șase țări din Uniunea Europeană nu includ educația sexuală în curricula școlară. România face parte din acest grup. Pe restul continentului, elevii află, din timp, informații care le vor fi utile pe viitor.

Cum să interacționezi cu sexul opus, cum să rămâi sănătos și cum să fii în control în relațiile intime sunt doar câteva exemple. Studiile cu focus pe sănătatea sexuală arată că tocmai acești copii își vor începe viața intimă mai târziu decât cei care nu au fost informați.

Există tineri care merg din școală în școală să facă educație sexuală altor tineri. Fundația "Tineri pentru tineri" oferă aceste informații în 15 județe din țară. Doar în școlile unde sunt primiți. Educație în masă, în școală, nu există. Nici la 12 ani după ce am intrat în Uniunea Europeană.

În familie, educația sexuală nu începe nici cu prezervativul și nici cu organele sexuale. Ci cu informații care vorbesc despre siguranța copilului. Asta dacă nu știți cum să începeți să vorbiți cu un copil despre sex.

Gaspar Gyorgy, psiholog: “Părinții trăiesc cu această temere: dacă îi spun, înseamnă să-i stârnesc curiozitatea. Studiile de specialitate ne arată că acesta e un mit. Un copil care e informat corect are posibilitatea de stabili limite. Își își încep viața sexuală mai târziu decât cei care nu au fost informați, asta ne arată mai multe studii cu focus direct pe sănătatea sexuală. Noi avem deseori sentimente de jenă, de rușine, când vine vorba despre sex. Adulții se gândesc doar la actul în sine, nu se gândesc că educație sexuală înseamnă relația cu propriul corp, înseamnă să-ți dechizi sufletul față de placere, să te protejezi.”

Tinerii care primesc informații corecte își încep viața intimă mai târziu. În jur de 18 ani. Când tot sistemul neuro-endrocrin a avut timp să se dezvolte.

Aparatul genital face parte din cel mai complex circuit din corpul uman. Acesta începe în creier - cu hipotalamusul și hipofiza, centrele de comandă. Continuă cu tiroida și glandele suprarenale. Și apoi ovarele, în cazul fetelor, și testiculele, în cazul băieților. Tot acest ax trebuie să aibă timp să se dezvolte înainte de debutul vieții intime.

Totuși, nu putem să vorbim cu propriii copii despre aceste lucruri, pentru că nu am fost educați în acest sens. Dar vrem să îi ajutăm. Cabinete de planning familial există, în cele mai multe cazuri, asociate spitalelor de obstetrică-ginecologie. Consultațiile sunt gratuite. Iar informația este corect selectată. Pentru unii adolescenți e mai ușor să vorbească cu un străin, care nu judecă, decât cu propriii părinți!

Dr. Adriana Constantin, lector în programul de Planificare Familială: "Primim copii din toată țară. Nu trebuie bilet de la medicul de familie, iar ce discutăm rămâne aici, în acest cabinet. Informațiile sunt confidențiale și rămân în acest cabinet.

Într-un astfel de cabinet sau la ginecolog, dacă părinții nu pot să comunice, aflați că o fetiță poate rămâne însărcinată de la prima menstruație numită menarhă, în cazul relațiilor intime. E o informație pe care trebuie să o știe pre-adolescenții de ambele sexe. Organizația Mondială a Sănătății ne mai spune că, cele două metode de contracepție principale - prezervativul și pilulele - sunt complementare. Una nu o exclude pe cealaltă.

Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar ginecolog: “E bine ca fetele, atunci când au primele experiențe sexuale, să folosească și prezervativ, pentru a se proteja de boli cu transmitere sexuală, și să ia pilule zilnice, pentru că protecția lor împotriva sarcinii e de 99%, pe când a prezevativului, de doar de 38-40%.”

Cum se utilizează corect le spun specialiștii în planificare familială, dacă părinții nu pot. Și tot aceștia le pot face tinerilor prima lecție de anatomie și fiziologie umană. Obligatorie peste tot în Europa. Și privită drept tabu, încă, în România.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult