Donarea de ovocite, o nouă șansă pentru cuplurile infertile de a avea copii
Your browser doesn't support HTML5 video.
Acest amănunt nu e deloc de neglijat, mai ales în cazul tinerelor care nu mai au rezerve proprii. Avem, așadar, cadru legislativ. Dr. Dorina Codreanu, medic primar ginecolog: "Vârsta medie de intrare la menopauza este între 48-52 de ani se consideră menopauza normal. Dar există situaţii de femei care intră în menopauza la 28 de ani, fiecare femeie se naşte cu un număr de ovocite care se termină, nu mai au ovulaţie, apare menopauza."
Ovocitele - materialul genetic feminin – se găsesc în ovare. Numărul lor e stabilit genetic. Odată cu adolescenţa, la fiecare menstruaţie, se vor pierde câteva. Se pierd până se termină. Aşa apare menopauza.
Din păcate însă, după 38 de ani, nu doar că rămân puţine ovocite, dar calitatea lor e slabă. Adică nu vor forma embrioni sau vor forma embrioni de calitate genetică slabă, care se elimină prin avort spontan. Vârsta mamei, cât mai mică, înseamnă ovocite de calitate bună.
Câte ovocite mai sunt în ovare? Se poate afla printr-un test de sânge plus o ecografie.
În cazul menopauzei precoce, singura şansă de avea un copil este cu ovocite donate.
Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar ginecolog: "În România se poate în mod legal să procedezi la FIV cu ovocite donate, spun această frază clar pentru că în general femeile cred că nu se poate face această procedură medicală în ţara. Merge pacientul la notariat şi rezolva problema legal."
Donarea de ovocite se recomandă personelor cu menopauză precoce sau de vârsta persoanelor care au eşec la FIV de șase ori cu ovocite proprii, personelor care nu produc ovocite.
În uter va fi implant, ulterior, un embrion cu materialul genetic al partenerului şi al donatoarei de ovocite. Nu va fi respins.
Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar ginecolog: "Embrionul se formează dintr-o celulă a mamei şi una a tatălui şi e clar că embrionul va avea o parte străină din mamă, iar uterul trebuie să se adapteze de acest corp străin care e fătul şi acesta adaptare permite ca şi un embrion format din sperma soţului şi din ovocitul donat să fie acceptat de corp.