Modifica setarile cookie
Toate categoriile

De ce sunt romanii reticenţi faţă de vaccinul anti-gripal? Medicii ne explica de ce e bine să îl facem

Your browser doesn't support HTML5 video.

Suntem în plin sezon de gripă şi e târziu să vorbim despre vaccinare. Dar la finalul acestui an va începe din nou o campanie de imunizare.

Din păcate, extrem de mulţi romani sunt reticenţi în faţa acestei practici. Poate şi pentru că nu li se explica mai bine efectele. 

În lună martie a fiecărui an Organizaţia Mondială a Sănătăţii este cea care indica producatorile de vaccinuri anti-gripale din toată lumea ce soluţie să adopte pentru următorul vaccin. Serul să conţine 3 ori 4 virusuri. Toate sunt inactivate.

Profesor doctor Adrian Streinu -Cercel: "Este exclus ca cine va să facă gripă de la vaccin pentru ca virusurile sunt omorate, nu există virus viu, este virus inactivat".

Spre deosebire de persoanele nevaccinate. Aşadar, după vaccinare, imunitatea apare la 14 zile. Ce se întâmplă în două săptămâni? Vor fi antrenate, corect, armatele de apărare ale organismului uman.

Citește și
gripa, epidemie
70 de persoane au murit din cauza gripei. Ultimele două victime aveau 41 și 70 de ani

Limfocitele BE şi TE sunt componente ale sistemului imunitar. Circulă în sânge. Au viaţă lungă şi memorie. Păstrează amintirea primul contact cu un virus şi vor fi capabile să intre în acţiune repede şi bine. Imunizarea, bazată pe structura aceluiași virus, dar distrus, asigură această primă întâlnire cu celule ale propriului sistem imunitar. Nu va apărea boala.

Dar limfocitele BE şi TE vor fi pregătite, în caz de contact cu virusul viu. Şi vor lupta eficient.

Fără însă că dumneavoastră să ştiţi, adică să faceți temperatură, să vă doară capul și așa mai departe. În cazul vaccinării, aceasta memorie imunitară durează cât sezonul anual de gripă.

Din nou, vaccinul anti-gripal conţine virusuri omorâte, deci nu vii. De aceea se poate administra inclusiv gravidelor.

Altfel, în lipsa vaccinării, vorbim de categorii largi de risc în fiecare an.

Profesor doctor Adrian Streinu -Cercel: "Femeia gravidă e la risc mare de a face forme urâte de gripă, uneori chiar mortale, persoanele obeze sunt la risc să facă forme severe, persoane cu diabet, persoane cu afecţiune cardiovasculare, persoane cu boli hepatice.

Sezonul gripal durează până la finalul lunii martie.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult