Modifica setarile cookie
Toate categoriile

De ce sunt periculoase leziunile pe faţă, pe scalp sau pe urechi. Sfatul specialiștilor

Your browser doesn't support HTML5 video.

O leziune pe faţă, pe scalp sau pe urechi este mult mai periculoasă decât aceeaşi leziune, spre exemplu, pe torace. De aceea, orice pată sau formaţiune care apare trebuie verificată de către medic în cel mult două săptămâni.

Pe față, urechi sau scalp găsim extrem de multe vase de sânge şi terminaţii nervoase. De aceea, o posibilă formaţiune tumorală, care găseşte multe vase de sânge ori mulţi nervi, evoluează rapid. Vasele de sânge şi nervii au altă structură decât colagenul din piele, adică fundaţia de rezistenţă a pielii.

Dr. Tiberiu Tebeica, medic primar de anatomie patologică: „Există un spaţiu antomic mic între nerv şi colagenul adiacent, tumora nu poate să sape în colagen, pentru că e fier-beton. Dacă a ajuns la nerv, pe lângă nerv se insinuează foarte uşor, pentru că e un ţesut mai moale. Teaca nervului e un ţesutul moale, care permite celulelor tumorale să avansaze”.

Afectează teaca nervului și apare un fel de anestezie locală. Dar e o cale de comunicare, ulterior, cu tot organismul. Zonele de piele expuse permanent trebuie verificate de dermatolog la fiecare șase luni.

Pielea a două persoane, din același spaţiu anatomic, este diferită. Celulele cu pigment, glandele sudoripare, glandele sebacee sunt complet diferite. Şi structurile anormale care apar, respectiv tumorile, sunt diferite de la o persoană la alta. Cel mai frecvent - pe faţă, scalp, urechi - apar aşa numitele carcinoame bazo-celulare, în legătură directă cu radiaţia ultravioletă.

Dr. Mihala Leventer, medic primar dermatolog: „Varinnta corectă exciziei tumorale faciale este microchirurgia, care ne permite să scoatem minimul necesar, din milimetru în milimetru, şi verifică la laborator, prin colorare specială, prezența sau absenţa celulelor tumorale. Se face o hartă că celule tumorale în timp real, cu pacientul pe masă”.

Verificarea prin examen anatomo-patologic în timpul intervenţiei chirugicale reduce la zero recidivele.

Dr. Mihala Leventer, medic primar dermatolog: „Dacă astă e tumoră, pe mine mă interesează dacă pe margine sau în profunzime mai am celule tumorale. Recidiva e considerată eşec therapeutic”.

Carcinoamele pielii nu sunt agresive cu restul organismului, dar determina distrugeri locale majore. De aceea, nu rataţi examenul dermatologic, când vedeţi orice fel de modficare a pielii.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult