Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Sfatul medicului. Ce trebuie să faceți la masa de Crăciun ca să evitați indigestia

Your browser doesn't support HTML5 video.

O masă bogată produce indigestie extrem de ușor. În acest caz, cel mai bun ajutor pentru organism este pauza alimentară. Sistemele metabolice scapă de presiune. Și natura ne oferă o mână de ajutor.

Ne pregătim de mese bogate, zile după zile, în care vom găsi fruptură, pâine, prăjituri ori invariabila salată de boeuf.

Biochimia ne spune că, lângă o mâncare grea, să apară o substanță neutră. Doar salata de frunze este neutră.

Dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog: “Dacă noi, la aceeși masă, îi dăm corpului și combinația proteino- lipidică și glucidul, insulina va găși imedit cantiatea de lipid din carne și o va tranforma în grăsime. Din această cauză, trebuie să avem o sursă neutră, de aceea se combina carnea, branza, oul cu o sursă neutră, care nu descarcă o cantiate mare de insulină - o salată verde, astfel încât secreția de insulină să nu fie exacerbată.”

Acesta e principiul de bază al unei mese de sărbătoare. În caz contrar, poate apărea indigestia. Adică discomfort abdominal uneori sever.

De asemenea, să mâncați prea mult ori prea repede înseamnă să nu va lăsați stomacul să proceseze corect alimentele. 

Pauza alimentară face parte din recuperare. Avem și un ajutor de la natură.

Dr. Carmen Nonn, MF, specialitatea apifitoterapie: “Ceaiurile din plante medicinale au un rol important pentru menținerea unei digestii sănătoase. Un ceai pentru o digestie ușoară conține fructe de fenicul și anason, busuioc, frunze de senna, mentă și rădăcină de lemn dulce și elimină disconfortul gastrointestinal, înlătură balonarea, stările de greață și durerile de cap de origine digestivă. Datorită asocierii plantelor aromatice, dintre care unele sunt cunoscute ca și condimente, ceaiul cu acțiune digestivă, pe lângă o delectare senzorială, este și un aliat de nădejde în caz de indigestie și după mesele copioase.”

De asemenea, după o masă copioasă, vezicula biliară trebuie stimulată să producă mai mult. Secrețiile biliare participă la descompunerea grăsimilor din hrană.

Dr. Carmen Nonn, MF, specialitatea apifitoterapie: “O ceașcă de ceai digestiv care combate balonarea, stimulează secrețiile gastro-intestinale și elimina greața, asociază: anason, cardamon, cătușnică, chimion, coriandru, ghimbir, mentă, roiniţă, rostopască, salvie. O astfel de combinație complexă de plante medicinale susține o digestie eficientă, contribuind și la optimizarea contracţiilor musculaturii netede la nivelul stomacului, intestinelor şi a vezicii biliare."

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult