Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cum se montează corect fațetele dentare. O simplă eroare poate distruge rădăcina dintelui

Your browser doesn't support HTML5 video.

Fațetele dentare. Soluția la care apelează, de multe ori, vedetele cu probleme, devine tot mai accesibilă și pentru cei cu venituri de rând. Totuși, acest artificiu este minuțios, iar o simplă eroare poate distruge rădăcina dintelui.

Fatele dentare anatomice se lipesc chimic pe suprafața dintelui, după ce acesta a fost ușor șlefuit. Materialul care permite lipirea chimică este ceramică, subțire, de dimensiunea unei lentile de contact.

Zirconiul nu se lipește de dinte și există risc foarte mare să pierdem fațeta, de aceea se folosește ceramică, pentru că face corp comun cu dintele.

Dr. Ionuț Leahu, medic implantolog: “Dacă decid să modific aspectul dintelui trebuie să înțeleg că e o schimbare pe viață. Trebuie să îndepărtăm puțin din dinte, trebuie să îmi asum că voi avea fațete dentare toată viață.”

Dacă la persoanele foarte tinere ne referim la aspectul pur estetic, după 45 de ani, fațetele pot avea o componentă funcțională. Dinții tociți în mod natural pot fi ajutați, funcțional și estetic, prin fațete dentare.

Citește și
CSID Geanina Ilies
Geanina Ilieș și-a deschis salon de frumusețe, după ce acneea a dus-o în pragul depresiei

Care sunt regulie fiziologice când vă puneți fațete?

Dr. Ionuț Leahu, medic implantolog: “Sunt reguli biologice, adică reguli medicale. Nu trebuie să fie fațeta prea groasă la nivelul gingiei, pentru că acolo va intra mâncare și nu pot să curăț. Între os și fațetă trebuie să fie o distanță de 3 mm. Dacă vin aproape de os, osul va reacționa și se va inflama. Dacă mă duc cu fațeta prea aproape de nivelulul osului, expun foarte tare gingia, dacă doar refac gingia și nu remodelez și osul, va fi un abuz al spațiului biologic.”

Dr. Alexandru Dragu: “Fațetele care nu sunt bine adaptate, există riscul să creeze retenții de alimente, vor crea acizi, acidii vor ataca gingia, care, ca un răspuns imun se va inflama, va crește în dimensiune. Culoare ei va deveni roz închis, apoi roșiatic și roșiatic- maroniu- gri.”

Situația înseamnă că gingia s-a desprins de dinte și expune osul. Acesta se retrage și se poate pierde. Dacă după fațetare observați schimbări ale gingiei, mergeți la medic. Sau dacă gingia sângerează la periaj, este, din nou, nevoie de sfat medical.

În acest moment, tehnologiile digitale dau medicului posibilitatea de a vedea și ajusta modelul fațetelor dentare 3D.

Dr. Alexandru Dragu: “Se scanează, se face digital designul.”

Modelul final este transmis unității de frezare, restaurarea urmând să fie realizată dintr-un bloc de ceramică.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult