Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cum se manifestă hemofilia, afecțiunea cu care au fost diagnosticați trei francezi după vaccinarea cu Pfizer

Your browser doesn't support HTML5 video.

Trei cazuri de hemofilie au fost raportate în Franţa după vaccinarea anti-COVID cu serul de la Pfizer. Ce este însă hemofilia şi cum se manifestă această boală? Şi ce legătură e între hemofilie şi vaccinul de la Pfizer?

Cum se manifestă hemofilia

 

Hemofilia este o boala hematologică în care sunt mosteniti factori anormali ai coagularii. Se manifesta prin hemoragii spontane sau survenite dupa traumatisme, unele chiar minore.

Pentru ca episoadele de hemoragie sa fie rare, pacientii au nevoie de tratament profilactic.

Hemofilia este o boala de sange mostenita doar de catre persoanele de sex masculin. Implica lipsa unui factor de coagulare - factorul 8 sau factorul 9.

Prof. dr. Daniel Coriu, sef sectie hematologie: "Care e solutia? Trebuie sa dam ceea ce lipseste, adica factorul de coagulare care lipseste. Si la ora actuala avem, din fericire, medicamente. Inca de la diagnostic, copilul trebuie sa primeasca profilaxie. Avand administrare profilactica, copilul va putea avea o viata normala." Adica o frecventa redusa a episoadelor hemoragice. Hemoragiile apar in special la nivelul articulatiilor. Sangele ramane in aceste zone. Apare durerea.

Citește și
operatie, copil
Premiera pentru Romania. 7 specialisti au operat cu succes, pe coloana vertebrala, un bebelus aflat inca in uterul mamei

 

Ce se ştie despre francezii diagnosticaţi cu hemofilie după vaccinatea cu Pfizer

Trei cazuri de hemofilie după vaccinarea cu serul Pfizer-BioNTech au fost raportate în Franţa de la începutul vaccinării împotriva COVID-19, au informat autorităţile sanitare, relatează AFP.

Peste 20.964.000 de doze de vaccin Pfizer-BioNTech au fost administrate în Franţa de la începutul campaniei, subliniază Agenţia pentru Medicamente (ANSM), în cel de-al 5-lea raport de farmacovigilenţă cu privire la acest vaccin, care acoperă perioada 30 aprilie - 13 mai.

“Printre efectele aflate deja sub supraveghere specifică, analiza unui nou caz de hemofilie dobândită în această perioadă, care creşte la trei numărul cazurilor apărute de la începutul vaccinării”, confirmă faptul că acest efect foarte rar constituie un “semnal potenţial” pentru o monitorizare atentă, notează ANSM.

Boala s-a dezvoltat în câteva zile până la o lună, la persoane cu vârsta peste 75 de ani.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult