Cum recunoaștem că o persoană a făcut un accident vascular cerebral. Sfatul specialiștilor
Your browser doesn't support HTML5 video.
Recuperarea după un accident vascular cerebral poate începe imediat după faza acută a bolii. Imediat ce trombul a fost eliminat din vasele creierului, la doar 24 de ore.
Astfel sunt șanse maxime să nu există deficite.
Accidentul vacular cerebral ischemic înseamnă că un vas din creier este blocat de un tromb. Porțiunea, pe care o iriga, nu mai primește oxigen și nici nutrienți. În cel mult șase ore de la acest eveniment nedorit, medicii pot interveni optim să extragă trombul și să permită sângelui să recircule normal în creier. De ce timpul este vital?
Lucian Mărginean, medic primar neuroradiologie intervențională: „Intrăm până în vasele din creier, până acolo unde avem acel dop, acel cheag de sânge. Îl scoatem afară și dăm drumul la circulație sângelui și refacem creirul. Sună foarte simplu. Problema este să ajungă în timp util.”
Fereastra terapeutică, adică intervalul în care pacientul poate primi ajutor specializat, ca să nu rămână cu handicap, înseamnă 4-6 ore de la apariția simptomelor. Ce pot observa apropiații? Vorbiți stâlcit sau fața se deformează sau apar amorțeli în mâini ori în picioare, care nu dispar.
După intervenția pe creier, e necesară recuperarea medicală. Mai exact, imediat după faza acută, în care o grupă de neuroni nu mai este irigată. De ce e necesară?
Georgiana Tache, medic primar recuperare medicală: „Un lucru bun este că în momentul în care un grup de neuroni este deficitar, de jur împrejur există un proces de neuroplastie, care se activează, adică creierul nostru încearcă prin neuronii din jurul focarului să preia sarcina celor deficitari, de aceea recuperarea medicală trebuie începută rapid.”
Într-o primă etapă, mușchii sunt deficitari, apoi apare contractura musculară. Până se instalează contractura musculară, de fapt, este necesară recuperarea medicală. Altfel, apar dureri articulare. În plus:
Georgiana Tache, medic primar recuperare medicală: „Există incontinență urinară, incontinență la nivel tubului digestiv. Nu numai funcția aparatului locomotor e afectată. De aceea, e bine să fie preluat de un serviciu de recuperare până în trei luni, să facă recuperare pentru aceste aspecte.”
În trei luni, creierul e ajutat să reînvețe ce a pierdut în timpul accidentului vascular cerebral.
Sursa: Pro TV
Etichete: simptome , csid , accident vascular cerebral
Dată publicare: 07-12-2020 08:34