Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cum poate să ducă consumul zilnic de alcool la ciroză și diabet. Sfatul medicilor

Your browser doesn't support HTML5 video.

Consumul zilnic de alcool e cale sigură spre ficat gras.

Grăsimea nu rămâne, însă, doar la acest nivel ci migrează și spre pancreas.

Consumul de alcool zilnic e cale sigură spre ficat gras sau steatoză hepatică, afecțiunea care, în ultimă fază, duce la ciroză. Grăsimea nu rămâne, însă, doar la acest nivel. Particulele migrează spre pancreas, unde atacă celulele care produc insulină și le distrug. De aceea, ficatul gras se asociază și cu diabetul.

La consumul zilnic de alcool, inclusiv cantități mici, inițial, suferă ficatul, care se umple de grăsime. Boala se numește steatoză hepatică.

Gabriela Șmira, medic primar Medicină Internă: ”Pot face hepatite cronice și ulterior ciroza hepatică. Ficatul are puterea asta regenerativă, dar dacă însă nu e prea târziu, dacă am luat măsurile la timp, boala hepatică e reversibilă.” Dar grăsimea nu rămâne doar în ficat, ci particulele migrează spre pancreas, unde atacă celulele care produc insulină și le distrug. Numim situația diabet.

Citește și
vaccin
CSID. De ce este recomandat să ne vaccinăm chiar dacă am trecut prin infecția cu coronavirus

Boala este indusă și mai rapid prin mese copioase seara, dar și cu alimente care au indice glicemic mare. Printre acestea, zahăr, orez alb, făină albă. Forțează pancreasul să descarce rapid insulină. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog: ”Rapid înseamnă rău, adică insulina se descarcă repede, vine repede, bagă repede glucoza în celulă, ceea ce duce la creșterea rezistenței la insulină și la creșterea țesutului adipos. Această insulină, care tot vine și pleacă creează stări de oboselă și simți iar nevoia să mănânci dulce.” Boala, necontrolată medical, afectează vasele de sânge și provoacă hipertensiune. Inima își îngroașă pereții inițial. Boala se numește hipertrofie ventriculară stângă.

Elisabeta Bădilă, medic primar cardiolog: ”Hipertensiunea nu e tratată, că nu e cunoscută, inima își găsește procese de adaptare. Ajunge să își îngroașe pereții. În timp, devine ineficientă.”

Ineficiența se numește insuficiență cardiacă. Inima nu mai este în stare să irige tot organismul. Diabetul și hipertensiunea lovesc simultan în rinichi. Provoacă în cele din urmă insuficiență renală.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult