Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cum modifică fumatul corpul: „Pacientul nu conștientizează”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Tragem un fum de țigară și lovim direct celulele de suprafață din cavitatea orală și din laringe. Așa pot fi ușor modificate malign.

Ne gândim astăzi la țigări, altfel decât o fac cei mai mulți dintre fumători, care asociază tutunul doar cu probleme pulmonare. În interiorul gâtului, găsim corzile vocale, cele care ne ajută să scoatem sunete. 

Aici apare cel de-al șaselea cancer ca frecvență, cel puțin în Europa, iar cauza este în proporție de peste 90% tocmai fumatul.

În cavitatea orală, fumatul afectează dramatic 3 structuri: gingia, ligamentele și osul alveolar care, împreună, formează așa numitul parodonțiu. Fumul de țigară depășește capacitatea de apărare a gingiei, apărare care se face prin vasele de sânge. Apare inflamația gingivală, ca reacție de luptă.

Anca Rusu, medic chirurgie dento-alveolară: „Are o evoluție lentă și, din păcate, fără semne foarte zgomotoase, de multe ori pacientul nu conștientizează aceste semne sau ignoră și se prezintă la cabinetul stomatologic când e prea târziu.”

Citește și
CSID Irina Rimes
Povești culinare cu Irina Rimes. Ce mânca artista în copilăria petrecută în Moldova

Nivelul crescut de dioxid de carbon din fumul de țigară permite dezvoltarea unor specii de bacterii care iubesc mediul sărac în oxigen, altele decât cele din cavitatea orală ale unui nefumător. Speciile agresive bacteriene ajung în straturile profunde ale parodonțiului.

Anca Rusu, medic chirurgie dento-alveolară: „Întâi trebui făcut un detartraj foarte atent atât supragingival cât și tartrul vizibil, dar mai ales subgingival, când trebuie să folosim metode de magnificație, lupe sau microscop, să fim siguri că am curățat tot tartrul.”

Medicul evaluează și mucoasa cavitații orale. Spre exemplu, decolorări ale țesutului implică examen anatomo-patologic, adică biopsie, pentru că acestea pot degenera în cancere ale cavitații orale.

Ne uităm spre laringe, organul cu ajutorul căruia scoatem sunete. E lovit direct de fumat.

Răzvan Hainaroșie, Institutul de Chirurgie Funcțională ORL: „Leziunile de la nivelul corzilor vocale sunt leziuni epiteliale, de suprafață. Se credea că vor trebui să urmeze un anumit drum. Ultimele studii ne arată că o leziune ușoară poate trece direct în cancer. Aceste leziuni nu urmează regula.”

Leziunile precanceroase din suprafața corzilor vocale se pot extirpa în siguranță și boala nu evoluează spre cancer, dacă opriți fumatul. Un fumător are nevoie de un examen ORL complet, cu videofibroscopie, măcar o dată pe an.

Răzvan Hainaroșie: „Din păcate, la nivelul spitalului nostru, mai mult de jumătate din neoplasmele faringiene ajung în faze avansate.”

Când laringele se extirpă în întregime, în locul lui e pusă o proteză din silicon.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult