Modifica setarile cookie
Toate categoriile

CSID. Prezența în sânge a hormonilor estrogeni de prea multă vreme poate duce la cancer

Your browser doesn't support HTML5 video.

Prima menstruație prea devreme? Menopauza prea târziu? Vorbim de 2 situaţii care impun verificări obligatorii, regulate, ale aparatului genital şi ale sânilor. Explicăm motivele, imediat, la ce se întâmplă,doctore?

Prima menstruaţie venită timpuriu. Iar ultima, adică începutul menopauzei, prea târziu, după vârsta de 55 de ani. Sunt indicii ale unei situații care presupune prezența în sânge a hormonilor estrogeni de prea multă vreme. La cele în cauză, riscul de cancere genitale și de sân este crescut.

Hormonii estrogeni sunt produşi, în mod normal, în ovar şi în glandele suprarenale. La sexul feminin, sunt compensaţi de hormonul numit progesteron. Acest joc al hormonilor începe cu prima menstruaţie şi se termină la menopauză.

Aceasta are impact direct la nivelul sânilor, dar şi la nivelul aparatului genital feminin.

Cristina Tănase Damian, medic specialist ginecolog: ”Menopauza instalată natural apare în jurul vârstei de 51 de ani şi se defineşte prin absența mentruației a 12 luni consecutive”.

Citește și
coronavirus
O nouă variantă a Covid-19, care reduce eficiența vaccinului, descoperită în România

Menopauza după 55 de ani creşte riscul cancerelor genitale ori riscul cancerului de sân.

De asemenea, la persoanele cu prea multă grăsime, acest ţesut produce şi stochează hormoni estrogeni. Organismul nu are nevoie de ei în exces. E motivul pentru care devin agresivi şi cresc riscul de cancere genitale. De aceea, aparatul genital şi sânul se verifică anual, fie că sunteţi în perioada fertilă fie că aţi intrat în menopauză.

Cristina Tănase Damian, medic specialist ginecolog: ”Examenul ginecologic complet înseamnă un consult ginecologic cu recoltare de Babeş Papanicola, ecografie transvaginală, mamografie şi ecografie bilateral”.

De ce ecografie de san în lipsa simptomelor? Urmată, după 40 de ani, de mamografie.

Claudia Teodorescu, medic primar radiolog: ”Se consideră că ajunge să îşi palpeaze o tumoră când aceasta are deja 2 cm, depinde foarte tare dacă nodulul e superficial sau profund. Este o medie statistică dacă este să descoperim tumorile în stadii incipente - de câţiva milimetri, sub 1 cm, acestea se pot descoperi doar la investigații de rutină, nu doar când femeia simte ceva”. Cancerul de sân de câţiva milimetri este perfect curabil.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult