CSID. Până la vârsta de 50 de ani, o persoană din 4 are polipi în colon. Ce ne recomandă medicii
Your browser doesn't support HTML5 video.
Explicăm de ce colonoscopia de control face parte din educaţia medicală primară. Imediat, la ce se întâmplă, doctore?
La 50 de ani, o persoană din 4 are polipi în colon. Sunt formaţiuni nepericuloase, care însă trebuie eliminate. Intervenţia e minim invazivă. Chiar dacă polipii sunt benigni, nepericuloşi, când apar, aceştia au cel mai mare risc de transformare în cancer. Aflăm imediat ce comportament de prevenţie împotriva cnacerului de colon trebuie să intre în educaţia sanitară primară.
În interiorul colonului, găsim muşchi netezi. Au o mişcare permanentă, prin care împing reziduurile în afara corpului. Mişcarea lor e activată de mişcarea întregului corp.
Dan Andronesi, Medic chirurg: ”Mişcarea ne ajută pentru că ne face să avem un tranzit normal, ne face să avem un tonus normal consumul de lichide suficint de multe ne ajută”.
Tot prevenţie activă împotriva problemelor digestive înseamnă fibrelele din alimentaţie, conţinute de vegetale. Sunt structuri tari care nu se digeră, dar care ajută tranzitul intestinal să funcţioneze normal.
Constipaţia care se prelungeşte are nevoie de sfat medical. Pentru că poate fi consecinţa stilului de viaţă dezordonat, dar poate, de asemenea, să fie şi simptomul unei boli. Medicul face diferenţa. Cu sau fără simptome, în examenele medicale uzuale, se introduce testul imunochimic, numit FIT, pentru depistarea hemoragiilor oculte în fecale. Principalul scop este depistarea cancerului de colon în fază incipientă.
Cătălin Copăescu, profesor chirigie general: ”Îi invit pe cei care au depășit 45 de ani să meargă către clinică pentru diagnostic, către gastrelentrolog să ia probe pentru diagnoticare, din materiile fecale. Dacă e pozitiv acest test mergem mai departe cu endoscopie, colonoscopie”.
În Europa de vest, găsim şi teste screening imagistice, destinate diagnoticării precoce a cancerului de colon. Sunt incluse în asigurările medicale. România nu are program de screening pentru cancerul de colon, aflat pe locul al treilea că incidența, la ambele sexe. Screening imagistic înseamnă o colonoscopie de control, o dată la 5 ani, în lipsa simptomelor. Vizualizează tot colonul dar şi rectul. Până la 50 de ani, o persoană din 4 are polipi în colon.
Cătălin Copăescu, profesor chirigie generală: ”Dacă extirpăm formele pre-canceroase, care sunt polipi nevinovaţi polipi la nivelul colonului sau a rectului, întrerupem secvența către cancer, care e o certitudine, este doar o chestiune de timp. Cancerul colorectal e un cancer care pote fi tratabil, dacă îl diagnosticăm în faza incipentă de evoluţie”.
În timpul colonoscopiei de control, polipii pot fi uşor extirpaţi. Apoi se trimit la anatomie patologică, să fie verificaţi. Peste 95% dintre cancerele de colon se dezvoltă pe suprafaţa polipilor. Odată extirpaţi, cancerul nu mai apare. Colonoscopia se face cu o uşoară sedare, deci nu doare!
Sursa: Pro TV
Etichete: cancer , colonoscopie , csid , colon , polipi
Dată publicare: 04-05-2021 08:33