Modifica setarile cookie
Toate categoriile

CSID. Ce trebuie să mâncăm după o zi în care nu am mâncat nimic. Alimentele de evitat

Your browser doesn't support HTML5 video.

N-am mâncat nimic toată ziua! Înfulec repede o prajitură, un covrig sau o ciocolată și îmi revin. Nu. Faceți hipoglicemie. Posibil severă, asociată cu… leșinul.

Când se întâmplă să realizați că, din varii motive, chiar nu ați reușit să vă hrăniți peste zi, alegeți o supă, o friptură, un fel gătit de mâncare. Sau...mai ușor, o salată ori o felie de brânză. Este o informație care ar trebui să intre în educația alimentară primară.

Creierul de hrănește cu glucoză. De la prima oră a dimineții, miliarde de neuroni cer zahar circulant în sânge!

Dar nu obținut din dulciuri, ci din toate grupele alimentare – lactate, cereale, fructe, legume, carne, ouă.

Este motivul pentru care dimineața trebuie să mâncați. Bine! Această masă reglează nivelul glicemiei pe tot restul zilei.

Odată de mâncați, alimentele sunt transformate în glucoză.

Echivalentul unei lingurițe circulă în sânge. Această glucoză trebuie să ajungă în celule și să le hrănească. Este transportată la nivel celular de hormonul insulină, produs de pancreas.

Săriți micul dejun - apare foamea acută. Sau chiar intrați în hipoglicemie. Vorbim deja de criza de hipoglicemie.

Hipoglicemia înseamnă scăderea nivelului optim de glucoză din sânge. Poate apărea inclusiv în cazul persoanelor sănătoase.

Dr. Simona Carniciu, medic primar diabet: „Creierul de hrănește cu glucoză. În momentul când nu mai are glucoză, el se dezechilibrează că o mașină care se îneacă fară benzină. De asta poți să ajungi să faci simptome cum ar fi leșinul și chiar coma dacă este severă hipoglicemia.”

Simțiți nevoia acută de dulce? Mâncați. Supă, friptură, salată, lactate. Nu o prăjitură. De ce?

Dr. Antonela Burlacu, mecic primar endocrinolog: „Rapid înseamnă rău, adică insulina se descarcă repede, vine repede, bagă repede glucoza în celulă ceea ce duce la creșterea rezistenței la insulină și la creșterea țesutului adipos. Această insulină care tot vine și pleacă creează stări de oboseală și simți iar nevoia să manânci dulce și e un cerc vicios”.

În cazul persoanelor care au perturbări metabolice, adică stări premergătoare diabetului, hipoglicemia poate fi severă. Din păcate, episoadele de hipoglicemie, spun medicii, nu sunt menționate la consultațiile de rutină.

Dr. Simona Carniciu, medic primar diabet: „Dacă mănânci zahăr e senzația, a fost dulce de te leșină, nu te leșină, faci hipoglicemie datorită sindromul de dumping. Maninci dulce, se absoarbe repede glocoza se antrenează și descarcă multă insulină. Insulina își face treaba, termină glucoza, dar a fost atât de multă glucoză încât apare hipoglicemia. Se întâmplă la persoane care se spune că au perturbări metabolice boli care în timp pot să ducă la diabet zaharat.”

Vorbim despre glicemii, care depășesc ușor 100. În acest caz, regimul alimentar, dat de medical specialist, înseamnă tratament. Care vă poate ajuta să nu ajungeți la diabet.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult