CSID. Ce se întâmplă dacă tiroida nu mai funcţionează și la ce riscuri ne expunem
Your browser doesn't support HTML5 video.
Dar...dacă tiroida nu mai funcţionează – ficatul se umple cu grăsime. La fel se întâmplă în cazul unui regim alimentar marcat de excese sau după consumul sever de alcool.
Steatoza hepatică înseamnă ficat gras. Între celulele hepatice, se dezvoltă, excesiv, celule de grăsime. Treptat, celulele grase distrug celulele funcţionale. Iniţial, ficatul se inflamează, apoi se umple de cicatrici. În final, vorbim despre ciroză, adică ficat nefuncţional. Masa grasă din ficat apare din cauza consumului de alcool, a mâncării în catități mari. Ori pentru că tiroida e bolnavă. De asemenea, boala e asociată cu diabetul.
Gabriela Smira, medic primar medicină internă: ”Pot face hepatite cronice şi ulterior ciroză hepatică. Ficatul are puterea asta regeneativă, dar dacă însă nu e prea târziu, dacă am luat măsurile la timp. Boala hepatică e reversibilă”.
La timp înseamnă să luaţi măsurile corecte- alcool redus dramatic, mâncare mai puţină, tiroidă tratată.
Antonela Burlacu, Medic primar endocrinolog: ”Când hormonii tiroidieni sunt foarte mulţi, ficatul suferă. Acele transaminaze sunt crescute, când boala nu e avansată şi deloc tratată ficatul se măreşte”.
Şi în tiroidită autoimună, dar şi când tiroida produce prea puţini hormoni – situaţie numită hipo-tiroidie - găsim aceeaşi suferinţă a ficatului.
Antonela Burlacu, Medic prrimar endocrinolog: ”La polul opus şi în hipotiroidie netratată poate să fie asociată cu aceste creşteri ale enzimelor. Sunt pacienți care ajung la noi pentru că au aceste transaminaze foarte crescute. Dar ele nu sunt crecute pentru că ficatul are o problemă ci pentru că rata metabolismului e foarte scazută”.
2000 de reacţii chimice suportă ficatul în fiecare secundă. Vestea bună este că, odată ce tiroida se tratează, ficatul îşi revine. Analizele pentru glanda tiroidă de numesc TSH. Şi free T4.
Analizele uzuale, care arată starea ficatului, se numesc transaminaze. TE GE O şi TE GE PE scrie pe buletinul medical. Ce se întâmplă dacă sunt mărite?
Celulele ficatului se sparg şi, din ele, curg în sânge, în cantitate mare şi anormală, enzimele conţinute. În acest moment, vedeţi modificări în testele uzuale. Analizele TGO şi TGP ar trebui făcute din 6 în 6 luni de către un adult.