Consumul de alcool, un mod de a trece peste pandemie. Ce ne sfătuiesc specialiștii
Your browser doesn't support HTML5 video.
"Anestezia" creşte riscul depresiei. Şi accentuează depresia cronică.
Monitorizaţi-vă, spun psiholgiii, ţinând un jurnal de consum. Care va arăta, obiectiv, cât beţi şi ce vreţi să obţineţi cu un pahar. Acest jurnal înseamnă, de fapt, prevenţie.
"Sunt stresat. Şi vreau să mă relaxez"
"O masă bună cere un pahar de vin. Dar mesele bune sunt … de mai multe ori pe zi."
"Azi am avut o zi oribilă, în sfârşit sunt acasă. Pot să beau o bere!"
Acestea nu par comportamente periculoase. Şi, totuşi, o dată pe an, timp de o lună, scrieţi pe un caiet cât aţi băut în fiecare zi. Şi de ce aţi băut - pentru relaxare, de plăcere, de nervi, de frică.
Ne explica un psiholog care tratează dependența de alcool.
Viorel Roman, psiholog: "Este important să îşi ţină un jurnal de consum, pe zile cel puţin 7 zile, 2 săptămâni, o lună, să vadă tipar de consum 00:04:00 mulţi oameni consuma, dar nu conştientizează".
Caieţelul de consum va arăta tiparul pe care îl legaţi de un pahar. Psihologul mai vrea să ştie: Prima oară când aţi consumat alcool - ce doză v-a produs euforie?
Viorel Roman, psiholog: "Dacă el atunci avea nevoie de o bere ca să simtă senzaţia de ameţeală şi verificăm 10-15 ani mai târziu şi de câte unităţi e nevoie. E o prevenţie utilă care ar putea să fi făcută de medical de familie.
Organismul uman se adaptează la alcool. Adaptându-se, creşte doza pe care o tolerează. Dacă, la prima întâlnire cu alcoolul, v-aţi ameţit de la o bere, peste 10 ani se poate să vă ameţiţi de la… 5 beri. În acest moment, aveţi o prolemă cu alcoolul. Chiar dacă nu v-a văzut nimeni… beat!
Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, cantitatea de alcool considerată sigură pentru un bărbat este cel mult 40 de grame de alcool, cu o singură ocazie. Adică două beri de jumătate. Iar pentru femei - o bere de 500 de ml cel mult. Aceste cantătiți sunt sigure, dacă le consumaţi ocazional şi nu zilnic!
“Anestezia” cu alcool creşte riscul depresiei.
Bogdana Bursuc, psiholog: "Din punct de vedere biologic, post-utilizare apare efectul depresiv. Şi mai mult decât atât, problema e tot acolo! Apar multe elemete care pot genera depresie, adică condiţia asta medicală care în care pur şi simplu nu mai am motivaţie, nu mai am putere, îmi vine să mă ascund".
Consum regulat, senzaţie de relaxare obţinută după prea multe pahare, stare depresivă după consum. Toate aceste tipare au nevoie de ajutor specializat. Nu exitati să îl cereţi!