Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Comportamentul care distruge rinichiul. De ce este recomandat să ştiţi dacă sunteţi hipertensivi

Your browser doesn't support HTML5 video.

Sarea conţine sodiu şi clor. Hipertensiunea, de care nu ştiţi spre exemplu, determină substanţa numit sodiu să intre în pereţii vaselor de sânge. Practic, aveţi sodiu în organism chiar dacă nu consumaţi sare.

De aici începe o cascadă de evenimente biologice care distrug rinichiul.

Rinichii pot fi priviţi drept site biologice. Se pot lărgi din păcate din două cauze comune în România: hipertensiunea şi diabetull.

În felul acesta, rinichii încep să piardă proteine. O situaţie deloc de dorit. Un hipertensiv netratat nu poate să elimine, în mod normal, sarea din interiorul organismului.

Doctor Elisabeta Badila,  medic primar cardiolog: "Dacă rinichiul nu mai elimina sarea cum trebuie, atunci acea sare ramna în organim. Sarea atrage apă".

Pe de altă parte, sarea conţine sodiu şi clor . O linguriţă de sare, adică doza zilnică permisă, înseamnă o cantitate de sodiu de sub 2 grame. De ce e important ca un hipertensiv să ştie de condiţia lui şi să îşi auto-limiteze sarea zilnică?

Citește și
Viorica Dancila
Dăncilă l-a demis pe şeful Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Răzvan Vulcănescu

Acest sodiu ajunge să intre în peretele vasului, iar odată intrat în peretele vasului are tendinţa să ţină sodiu în perete şi se autoîntreţină retenţia.

Diabetul neţinut în control, la rândul lui, distruge vasele de sânge. Situaţia provoacă şi ea hipertensiune.

Cele două boli lovesc, simultan, în rinichi

Rinichiul pierde proteine anormal. Situaţia poate duce până la aşa numita acidoza metabolică, o intoxicaţie care duce la colaps. Acesta e şi cea care nu lasa un diabetic spre exemplu să se vindece normal, după intervenţii chiar minore.

Glicemia trebuie luată o dată pe an. La fel si tensiunea arterială. Ambele boli cronice pot fi ţinute sub control, cu ajutorul medicului.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult