Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cele două boli extrem de frecvente în rândul românilor. Sunt cauzate de poluare

Your browser doesn't support HTML5 video.

Trăim în medii poluate, iar substanţele din aer pot afecta direct rinichii. Dar aceştia nu ajung în incapacitate funcţională din cauza mediului, ci din cauza a doua boli extrem de frecvente în România.

Și, totuşi, doar o mică parte dintre noi va ajunge să se confrunte cu probleme funcţionale grave. Pe de altă parte, poluarea afectează și plămânii. Din nou, doar o parte se va îmbolnăvi.  Oare de ce? Ne uităm imediat la organimsul uman şi încercam să ni-l imaginăm drept cea mai mare intersecţie cu putinţă.

Poluarea şi ţigările au efect similar asupra plămânilor. Produc inflamaţie.

Dr. Beatrice Mahler, medic primar pneumolog: „Specii reactive de oxigen produc explozii în celule şi se extinde. Bineînţeles organismul are posibilitatea de limitare a acestei inflamaţi. Proteaza, antiproteaza produsă de ficat, avem un plămân sănătos dacă avem şi un ficat sănătos!”

Aşadar, propriul ficat limitează pagubele din plămân produse de poluare. Fumul şi poluarea produc pagube şi în rinichi. Din cauza metalelor grele conţinute de aer.

Citește și
poluare
Aerul poluat omoară de 10 ori mai mulți români decât accidentele. Ce fac autoritățile

Dar capacitatea funcţională a rinchilor nu se pierde doar prin poluare. Cei mai mulţi pacienţi care ajung la dializă şi apoi la transplant renal au două boli în plus. Ambele pot fi prevenite prin stil de viaţă.

Una dintre boli se numeşte diabet.  Iată ce ne spune un expert în transplant renal.

Prof dr. Ioanel Sinescu, medic primar chirurg: „Diabetul distruge vasele şi provoacă şi hipertensiune, vasele se obstruează  şi rinichii devin mici. Se usucă şi dintr-un rinichi care are 12 cm ajungem la un richichi cât o nucă.”

De aceea, o dată pe an e obligatoriu să vă verificaţi glicemia. Şi, odată ce vedeţi kilograme în plus, mergeţi la specialist să cereţi ajutor medical. Grăsimea e unul dintre factorii care determină diabetul.

A doua boală care distruge rinichii se numeşte hipertensiune arterială.

Prof dr Ioanel Sinescu, medic primar chirurg: „Modifică vasele peste tot, circulă sânge cu alt presiune,vasul devine rigid, fluxul  scade. E ca şi cum la rădăcina unei plante nu mai curge apă. Planta nu mai creşte, scade, se usucă.”   De aceea, măsurarea tensiunii e obligatorie la fiecare 6 luni, chiar dacă vă simţiţi perfect. Odată diagnosticată hipertensiunea arterială, medicaţia se ia toată viaţa.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult