Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ce trebuie să facem dacă ne mușcă o căpușă și cum ne protejăm animalele de companie de paraziți

Your browser doesn't support HTML5 video.

Vine vara și, bineînțeles, ieșim tot mai mult la aer alături de animăluțele preferate.

Mergem până la veterinar să vedem ce trebuie inclus, în mod normal, în deparazitarea externă a câinilor și pisicilor.

Și, pentru că vorbim despre protecție împotriva căpușelor, a puricilor și păduchilor, extindem măsurile și la prietenii cei mai buni ai patrupedelor - noi!

Căpușele stau în iarbă. Când vine un animal, se agață de firele de păr ale acestuia. La noi, se prind de piele și secretă o substanță care ne împiedică să simțim mușcătura. De aceea, le găsim pur și simplu pe suprafața corporală, în special în pliurile pielii. Și ne întrebăm, firesc, cum de nu am simțit pișcătura?

Dr. Diana Stoian, medic veterinar: “Când vedem că are o căpușă, o scoatem, dar nu de cineva care nu este experimentat, pentru că poate rămâne acolo un rest și transmite mai departe boli. La om e valabil același lucru.”

La animale, căpușele își găsesc adăpost în pielea subțire din urechi, de lângă gât ori din lăbuțe.

În cazul oamenilor, după ce căpușă este scoasă din piele, devine necesară prevenția pentru boala Lyme. Pe care o poate determina un astfel de parazit infectat. Primul pas presupune administrarea de antibiotic.

Dr. Luminița Marinescu, medic primar dermatolog: “Boala Lyme e o boală plurifactorială căreia îi pui diagnosticul târziu. Mi se pare mai omenste medical să tratezi preventiv pe cel care a fost înțepat de o căpușă.”

De la cel mai mare producător român de medicamente de uz veterinar aflăm că putem alege între mai multe produse de deparazitare care se pun direct pe pielea animalului. Pentru vară, există varianta unei singure tablete care face atât deparazitare internă, cât și externă.

Apoi, în căsuța animalului, dar și în curte, se pot pulveriza substanțe cu același efect. Care, atenție, nu împiedică parazitul să se prindă de blănița acestuia.

Substanțele active care oferă așa numita deparazitare externă protejează animăluțele de căpușe, purici și păduchi. Căpușele și puricii trec inclusiv la oameni, în schimb păduchii de animale nu afectează, sub nicio formă, omul.

La oameni, puricii lasă o înțepătură punctiformă. Cele mai multe nu sunt periculoase. Dar dau des alergii urmate de mâncărimi. Așa apar infecțiile stafilococice. Medicul trebuie să inițieze tratamentul. Animăluțele, în schimb, își mănâncă puricii și vor face astfel tenie.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult