Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ce se întâmplă atunci când ni se umflă ganglionii. Medicii recomandă să îi palpăm la duș

Your browser doesn't support HTML5 video.

Ne palpăm glanglionii în zona gâtului, axilă ori inghinal.

Vom descoperi formațiuni ovalare, care reacționează ușor la orice infecție localizată și vă recomandăm să îi palpați când sunteți la duș. De-o parte și de alta a gâtului, sub mandibulă, în axilă ori inghinal. Aici găsim rețele de ganglioni, prezente tot timpul. Ganglionii devin reactivi, când în zonă apare un agent infecțios.

Limfocitele T și B, părți ale sistemului imunitar sunt descărcate în circulație și apoi recirculă în ganglioni. Se întâlnesc cu microbii în ganglioni și începe lupta. Ganglionii se măresc și se pot palpa. Daniela Georgescu, medic primar hematolog: „Sunt mobili, nu sunt foarte tari când punem mâna.” Ganglionii reactivi la infecții sunt ovalari, paraleli cu tegumentul. Nu bombează. Infecțiile la dinții din partea inferioară determină ganglioni înalt reactivi. Ganglionii scad în câteva saptamini după ce este învinsă infecția. Tot măriri de volum ganglionar produc și bolile parazitare, de la animalele de companie. Medicul trebuie să vă evalueze și ecografic, dacă ganglionii bombează pielea, prin ecografie de părți moi. Daniela Georgescu,  medic primar hematolog: „Sunt mari și sunt asimetrici. Bombează, nu sunt ovalari. Nu respectă anatomia.” Ecografia de părți moi sugerează dacă ganglionii s-au modificat ca urmare a unei infecții sau al unui proces malign din zonă. În acest caz, se face puncție - biopsie, iar dacă medicul hematolog suspicionează o boală a sistemului limfatic va cere o biospie a întregului ganglion. Aceasta, ca să vadă toată arhitectura celulară. În cazul unei tumori în sân, ganglionul santinelă din axilă e sugestiv pentru proces. Sub braț găsim lanțuri de 20-40 de ganglioni. Claudia Teodorescu, medic primar radiolog: „Îi putem palpa dacă sunt mai mari sau uneori inflamați, dar nu trebuie să uităm că, uneori, primul semn este un nodul în axilă, care se dovedește a fi de la un cancer de sân, pe care ea nu l-a palpat.”

Ganglioni măriți de volum pot apărea după vaccinarea anti-SARS-CoV-2. Se găsesc în axilă, sub brațul în care ați făcut doza, dar pot fi găsiți și sub claviculă. Se numesc reactivi, nu sunt periculoși. Vor dispărea la un timp după imunizare.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult