Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ce se ascunde de fapt în ţigările "sănătoase". "Respirăm plastic ars, cu cianură"

Your browser doesn't support HTML5 video.

Mâncarea multă e şi mai nocivă pentru organism dacă o consumaţi într-un mediu plin de fum de ţigară. Iar aici trebuie să fiţi atenţi. Pe piaţa există şi variantele noi de consum. Nu ţigara electronică, ci cele care fierb tutunul.

Automat, acestea au fost etichetate drept mai sănătoase. Conţin însă un plastic care, la un momen dat arde şi trimite în plus în organism alte substanţe...

Dr. Magdalena Ciobanu, medic primar pneumolog: „Respirăm plastic ars. Începând cu temperatura de 90 de grade acest plastic eliberează un compus format de formaldehidă şi un derivat de cianură. Formaldehida este o substanţă extrem de toxică inclusiv cancerigenă, iar cealaltă componentă care conţine cianură - ştim cu toţii cât este de otrăvitoare”.

Ne uităm şi la ţigara electronică. Cercetătorii au făcut măsurători şi spun că vaporii sunt de patru ori mai puţin nocivi decât tradiţionalul fum. Ceea ce va face cu adevărat rău, când fumaţi, sunt produşii de arsură. Şi aceştia pot fi măsuraţi obiectiv, cu ajutorul etilenei - o substanţă care apare în organism după ce trageţi din ţigară şi care poate produce cancer.

Toate tipurile de ţigări conţin gudron, de care cei mai mulţi dintre fumători nu sunt conştienţi. Apare şi se condensează imediat ce aprindeţi o ţigară. Gudronul este un lichid lipicios în care sunt concentrate cele mai multe substanţe cancerigene. Suntem la secţia de anatomie patologică, de la spitalul de plămâni "Marius Nasta". Vedem depunerea de gudron într-o secţiune a plămânului. Odată ajunsă aici, nu mai iese!

Citește și
tigari
Fabrică ilegală de țigări, controlată de români și bulgari în Irlanda. 11 persoane, arestate

În noile ţigări, cele care se fumează cu ajutorul aparatului, gudronul se regăseşte în cantităţi mai mici decât în ţigara tradiţională. Dr. Magdalena Ciobanu, medic primar pneumolog: „Consumatorul tot îl inhalează. E mai mult sau mai puţin acelaşi lucru! Că atunci când îţi pui întrebarea: mă arunc de la etajul 6 sau de la etajul 8?” Totuşi, aceste informaţii, chiar şi susţinute de imaginile cu plămâni afectaţi de ţigări, pot să nu aibă nicio importanţă pentru un adolescent. Cum îi spuneţi acestuia "Nu fuma!"? Varianta cu pedeapsa ştim că nu funcţionează, varianta cu sperietura ştim că nu funcţionează din start pentru anumiţi copii. Dar cu unii adolescenţi funcţionează abordarea: "Vrei să fii altfel?"

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult