Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ce legătură este între circumferința gâtului și riscul de infarct și accident vascular cerebral

Your browser doesn't support HTML5 video.

De ce la prima consultație la pneumolog vi se măsoară circumferință gâtului? Pentru că această dimensiune arată riscul de infarct și accident vascular cerebral.

În creier, găsim un centru care comandă ieșirea aerului din plămâni. N-avem însă un centru care să ne comande… intrarea aerului în arborele respirator.

Ca să intre bine aerul, tot aparatul respirator trebuie să fie normal și nu îngustat de grăsime.

Aerul intră în plămâni prin așa-numita presiune negativă, dacă găsește căi respiratorii normale.

Grăsimea se depune ușor în interiorul gâtului. Limba devine mai lată. Faringele este înfășurat. Mai jos de nas găsim valul palatin și așa-numitul omușor. Devin prea mari odată cu îngrășarea și împiedică respirțtia corectă.

Dr. Magdalena Ciobanu, medic primar pneumolog: „Zona prin care circulă aerul, diametrul căilor aeriene, se diminuează. În timpul nopții, la nivel gâtului și capului ajung și mai multe lichide. Această creștere a cantității de lichide contribuie suplimentar la diminuarea capacității respiratorii. Sunt persoane care se trezesc cu fața umflată, umflături sunt și în exterior și în interior”. Grav este că așa pare cel mai adesea apneea în somn, adică oprirea respirației.

Citește și
csid
Cum poate să ducă consumul zilnic de alcool la ciroză și diabet. Sfatul medicilor

Dr. Magdalena Ciobanu, medic primar pneumolog: „Când omul nu mai respiră, corpul nu mai primește oxigen suficient, iar primul afectat e creirul”.

În sânge, crește cantitatea de dioxid de carbon, iar consecința poate fi infarctul. Apneea în somn trebuie investigată de pneumolog. Pe de altă parte, dimensiunea arterelor de la gât, numite carotide, și eventualele depuneri de grăsime, arată riscul de accident vascular cerebral. De asemenea, apneea în somn crește suplimentar riscul de accident vascular cerebral.

Dr. Corneliu Toader, medic primar neurochirurg: „Creierul are un consum foarte mare de oxigen care este adus categoric prin fluxul sanguin. Orice tulburare în oxigenare se simte și în activitatea creierului”.

Și din aceste motive, kilogramele în plus nu sunt o problemă estetică, ci una de sănătate. Medicul este cel alături de care rezolvați problema.

Atât grăsimea în exces, cât și sedentarismul acționează negativ atât asupra vaselor de sânge, cât și asupra întregului aparat respirator.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult