Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Roiurile de albine în orașe. Cum integrăm cea mai valoroasă specie în viața cotidiană

Your browser doesn't support HTML5 video.

Roiuri de albine se concentrează în gurile de aerisire ale blocurilor din marile orașe. Locatarii sună la 112 și cer sprijinul pompierilor ori al poliției.

Lumea trebuie să știe două aspecte: în București, există un serviciu specializat, cu personal calificat. Albinele sunt ridicate și duse în Parcul Natural Văcărești.

Pe de altă parte, ideea nu este strălucită. Poate creează un disconfort, însă albinele curăță orașul. În Europa civilizată, adiminstrația locală a învățat cum să integreze cea mai valoroasă specie de pe pământ în cotidian. Și nu e doar despre a obține miere fără costuri la kilometrul zero.

Andreea Groza, corespondent: "În toate capitalele din Europa găsim sus pe blocuri stupi. Strâng albinele dintr-o rază de 3 până la 5 kilometri. Și dau miere, practic, proprietarilor. Și chiriașilor. În București, un singur bloc are câțiva stupi. Dar situația este împotriva unei hotărîri a Consiliului Local, care spune că în oraș e interzisă zootehnia. Adică nu avem voie să creștem în balcon sau pe bloc găini, rațe ori porci. Corect! Albinele fac parte însă, în hârtiile administrative ale Capitalei, din marele capitol al zootehniei. Deci nu vrem albine pe blocurile din București. Ce facem cu ele?”

De obicei, roiurile se strâng în gurile de aerisire ale blocurilor. Administratorii sună la 112 și cer ajutor. Marian Stoica este specialist în apicultură și vine să le culeagă. Le aduce în zona Văcărești.

Marian Stoica, Asociația “Patrula Albinelor”: „Vrem să împrietenim populația din București cu ideea că albinele sunt aici. Un București verde nu există fără albine. Avem un fel de creșă de albine, o carantină din zona Bucureștiului. Ele nu fac rău, noi știm lucrul asta, dar oamenii se sperie.”

Sincron Bogdan Mihalache, peisagist: „Venim în întâmpinarea albinelor aduse aici cu specii melifere care au o cantitate de nectar mai mare, am văzut mentă multă, armurariu foarte mult.”

De ce avem nevoie de stupi și albine în marile orașe? Că să reducem poluarea și să transformăm mediul în unul prietenos cu organismul. Dincolo de ideea, în sine, de a avea acces la miere fără costuri - alegând stupii de pe bloc.

Fructoza și glucoza din zahăr sunt "rupte" de ficat, pentru ca noi să le folosim. Metabolizarea lor presupune un efort uriaș.

Albina lucrătoare preia, de fapt, această sarcina. Sparge zaharoza din nectarul florilor în fructoza și glucoză. Și apare mierea.

Pe final, ne mutăm atenția către cei mici. Odată ingerat, zahărul produce acizi în interiorul organismului și consumă calciul din sânge.

Prof. Dr. Ion Ion: “Când vorbim de zaharoză, organimul uman încerca să decompună, să metabolizeze zaharoza, s-o rupă, dar în aceste reacții de metabolizare participa și calciul. Persoanele care au probleme cu calciul în fluidele biologice, în sânge, este bine să nu comsume zahăr.”

Așa apare osteoporoza la vârste tinere. Toate lanțurile metabolice care privesc calciul sunt destabilizate. Or, acest mineral e important inclusiv în bătăile inimii. De aceea, pentru copii, alegeți mierea și nu zahărul!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult