Cât de periculoase sunt capsulele cu detergent. Medicii spun că trebuie ţinute "sub cheie"
Your browser doesn't support HTML5 video.
Se întâmplă, e drept, mai ales în străinătate, însă asta nu înseamnă că nu trebuie să excludem orice risc. Pernuţele sunt foarte uşor de ronţăit şi spart. Ambalajul nefiind altceva decât un strat subţire, dizolvabil.. Şi o cantitate mică ingerată poate cauza pneuomonii chimice. Suntem în sezonul infecţiile repiratorii virale. Care trec cu sau fără medicaţie în 7 zile. Dacă persistă simptomele, faceţi o radiografie, vă spun specialiştii. Ca să excludeţi pneumonia.
Dr Ana Maria Trăilescu, Medic primar pneumolog: „Radiografia trebuie să fie o investigaţie de rutină la un pacient care tuşeşte mai mult de o săptămână, dacă aceasta tuse n-a trecut şi mai ales dacă a tratat-o la medicul de familie”.
Pneumonia - dar nu infecţioasă - poate apărea accidental la cei mici. Lăsaţi să se joace sau care au acces accidental la pernuţe cu detergent.
Prof. dr. Coriolan Ulmeanu, Spitalul Grigore Alexandrescu: „Aceste pernuţe concentrate de detergent au un film hidrosolubil la exterior şi în interior cantităţi concetrate de detergent. Acest film hidrosolubil se topeşte foarte rapid, inclusiv la contacul cu saliva”.
În felul acest detegentul poate fi aspirat de către un copilaş. Ajunge în plămâni, unde se declanşează o reacţie de apărare, care umple alvelole pulmonare cu puroi.
De asemenea, dacă detergentul e înghiţit, va determina esofagite sau gastrite chimice. Care înseamnă sângerări în tubul digestiv.
Un astfe de accident presupune să chemaţi imediat salvarea pentru că cel mic să fie dus într-un serviciu de urgent. Nu îi provocaţi vărsături, pentru că pot favoriza aspiraţia. Cea mai sigură atitudine în privinţa detergenţilor este să fie ţinuţi într-un spaţiu încuiat, dacă aveţi copii mici.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!