Cât de mare este riscul ca fumătorii să dezvolte pneumonie. Avertismentul medicilor
Your browser doesn't support HTML5 video.
Cu toate acestea, fumătorii sunt în cel mai mare risc ca, într-o viroză respiratorie, să dezvolte pneumonie. Adică o boală în care micile bule din plămân, prin care se produce respirația, se umplu cu lichid.
O banală viroză se poate complica ușor cu o pneumonie. Riscuri ridicate sunt în cazul copiilor, alergicilor și adulților cu multiple boli cronice.
Coriolan Ulmeanu, medic primar pediatru: „Sunt foarte mulți părinți care vin în urgență cu copii care n-au nici o problemă. Dacă îi întrebi de ce au venit dacă nu are nicio problemă, ei spun că au venit pentru a face testul de gripă.”
Febra, dureri musculare și durerea de cap arată că este vorba de virusul gripal. Se tratează cu antivirale, timp de cinci zile. În afară de gripă însă, găsim peste 200 de tipuri de virusuri care determină virozele respiratorii. Toate produc inflamație în arborelele respirator.
Beatrice Mahler, medic primar pneumolog: „Inflamația cuprinde tractul respirator și dacă imunitatea organismului este suficient de bună și pacientul nu are afecțiuni asociate, atunci boala evoluează spre vindecare. Organismul are capacitatea să răspundă corect la agresiunea virală.”
Dar poluarea asociată marilor orașe produce și întreține inflamație în arborele respirator. Virozele produc inflamație. În aceste situații, bacteriile găsesc teren propice să se multiplice în plămân.
În risc mai mare sunt persoanele cu sistemul imunitar în dezvoltare, copiii, dar și cele cu sistemul imunitar afectat de alte boli.
Pneumonia este produsă de bacterii. La capătul tuburilor respiratorii din plămâni, există mici săculețe de aer. Când apare pneumonia, aceste săculețe se inflamează și se umplu cu lichid.
Beatrice Mahler, medic primar pneumolog: „Riscul de a dezvolta o infecție bacteriană suprapusă pe acel teren inflamator produs de infecția virală, e major. Noi respirăm. Suprafață întinsă a plămânului e similară cu un teren de fotbal, prin urmare, expunerea pe care o avem noi prin aerul pe care îl respirăm este mare. Riscul ca o bacterie care intră în plămân să și reușească să suprainfecteze este mare.”
Fumătorii sunt, însă, în cel mai mare risc de a dezvolta frecvent pneumonii. De ce? Plămânii sunt apărați de părți ale sistemului imunitar numite macrofage. Se găsește în număr mare în plămân, în ficat și ganglionii limfatici. Un fumător își mărește imens numărul acestor celule imunitare.
Beatrice Mahler: „La fumător crește numărul de macrofage de 10 ori față de o persoană nefumătoare, însă toate este macrofage sunt ineficiente. Riscul unui fumător să devolte o afecțiune repiratorie e mai mare decât la un nefumător.”
Cu alte cuvinte, un fumător are apărare slabă la poarta de intrare, numită aparat respirator.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: fumatori , pneumonie , risc , csid , viroza respiratorie
Dată publicare: 07-02-2020 08:42