Cât de importante sunt controalele periodice pentru sănătate. Sfatul medicilor
Your browser doesn't support HTML5 video.
Vorbim despre medicina omului sănătos. Priviți-o așa: este ca o inspecție periodică pe care o faceți pentru mașină.
Inspecția tehnică periodică este obigatorie pentru orice mașină. Asemenea acesteia, fiecare dintre noi are nevoie de evaluarea anuală a stării de sănătate. Cum începem? În cazul femeilor, controlul începe cu examen ginecologic și examinarea ecografică a sânului. În aceste zone anatomice apar cele mai frecvente cancere la sexul feminin. După 40 de ani, ecografia de sân se completează cu mamografia, pentru că structura sânilor se modifică în mod natural. Odată cu vârsta, sensibilitatea la razele X, cele utilizate în mamografie, scade.
Claudia Teodorescu, medic primar radiolog: „Vorbim de aceeași cantitate de raze X, dar efectele acestor raze X sunt diferite la un sân tânăr față de o femeie de 70 de ani. La o femeie de 70 de ani riscurile sunt minime, pe când la o tânără efectele sunt mai mari.”
Controlul tiroidei este important pentru că bolile acestei glande sunt mai frecvente în cazul sexului feminin. Ecografie plus analiză de sânge numită TSH.
Anca Hoisescu, medic primar endocrinologie: „TSH confirmă faptul că funcția tiroidiană este în limite normale, adică tiroida produce hormoni tiroidieni.”
Ambele sexe au nevoie, anual ,de ecografie de abdomen total.
Gabriela Smira, medic primar medicină internă: „ O ecografie făcută anual, o ecografie de abdomen cu un bilanț, analize recoltate an de an pot să ne ferească de orice pericol.”
Analizele uzuale de sânge plus cele de urină sunt obligatorii anual pentru ambele sexe. În cazul bărbaților, se completează cu markerul pentru prostată numit PSA. De asemenea, ambele sexe au nevoie de radiografie de plămân. Anual. Cancerul de plămân este, statistic, în primele trei locuri la ambele sexe.
Din păcate, practica medicinală arată că cei mai mulți pacienți care ajung să aibă complicații din cauza suferinței ficalului, a încărcării grase a arterelor, ori din cauza diabetului, nu își cunosc multă vreme suferința.
Ionuț Leahu, medic dentist: „Primul lucru pe care il fac cand vine pacientul nou și se așază pe scaunul stomatologic e să-l întreb cum stă cu sănătatea și cam în 80% din cazuri spun „perfect„ și a doua întrebare este când și-au făcut a doua oară analize de sânge și când au fost ultima dată la cardiolog, iar răspunsul variază între „5-10 ani, niciodată”. Oamenii chiar nu se verifică. Am desceperit noi pacienți cu diebet, cel mai frecvent. Ne interesează orice poate afecta vindecarea
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!