Bei apă sau cafea din pahar de plastic? Rămâi fără urmași. Cum afectează plasticul fertilitatea
Your browser doesn't support HTML5 video.
Un medic specializat în infertilitate ne arată cum poate fi influențată funcția de reproducere a organismul uman de obiceiuri de consum pe care le considerăm minore. Mai precis, vedem o nouă abordare a plasticului.
Dr. Laura Dracea, medic primar ginecolog: “Există concepția asta: nu-i o problemă, sunt tratamente moderne și voi rezolva problema și la 40 de ani. S-a creat percepția că tratamentul poate să compenseze problama. Nu e real. Fertilitatatea maximă este în jur de 25 de ani, după care începe să scadă. De la 35 încolo, pantă e abruptă.”
Materialul genetic feminin, prezent în ovar, apare în viața intrauterină. Și se consumă pe parcurs. Din acest motiv, vârsta viitoarei mamei e cea mai importantă. Totuși, în unu din trei cazuri de infertilitate cauzele pot rămâne un mister.
Studii la nivel global, efectuate pe ambele sexe, au ajuns la două concluzii: fumatul omoară spermatozoizii și aduce menopauza precoce în rândul femeilor. Cercetări și mai recente leagă și plasticul de infertilitate.
Dr. Laura Dracea, medic primar ginecolog: “Plasticele sunt pline de substanțe chimice care au fost asociate cu alterarea sistemul hormoal și imunologic. Avem senzația că bem apă, ce poate să fie toxic sau chimic în apă? Dar o bem dintr-o sticlă de plastic, cantități mici care se acumulează.”
Ape sufocate de plastic. Adică de substanța numită bisfenol A, pe care o conțin unele dintre acestea și care trece în noul mediu. Este integrată apoi de speciile acvatice - spre exemplu pești. Iată un râu a cărui apă devine potabilă după tratare și merge la robinet. Cu tot cu bisfenol, care trece de stațiile de epurare.
Mariana Neamțu, cercetător: “Bisfenolul din un compus stabil, nu se degradează în procesul de pregătire al apei potabile și ajunge astfel în apa de la robinet. E un compus foarte rezistent la tratările convenționale.
În prezent, există doar încercări chimice, în laborator, care anihilează plasticul din apă tratată.
Înlocuim un pet - să nu mai bem apă din plastic ori un pahar de plastic - cu apă de la robinet. Din păcate, atâta vreme cât aruncăm materiale plastice în neștire, în apele dulci, tot vom avea plastic în apă.